یک سند درزکرده با مهر «بسیار محرمانه» حاکی است که قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران که نقش کلیدی در سرکوب اعتراضات مردمی دارد، از دولت خواسته است بدهی خود بابت نصب دوربینهای «چهرهزن» در مترو تهران را پرداخت کند.
این سند در جریان هک وبسایت ریاستجمهوری ایران در روز هشتم خرداد بهدست آمده که گروهی به نام «قیام تا سرنگونی» مسئولیت آن را بر عهده گرفته و برخی از اسناد را نیز در کانال تلگرامی خود منتشر کرده است.
قرارگاه ثارالله در ادامه این نامه «بسیار محرمانه»، مترو تهران را یکی از نقاط «شگفتیساز و آبستن حوادث در شرایط امنیتی، به خصوص آشوب و اغتشاشات» خوانده و بر لزوم نوسازی سیستم مونیتورینگ و دوربینهای مداربسته آن تأکید کرده است.
در این نامه که به تاریخ ۲۵ بهمنماه پارسال از طرف حسین نجات، جانشین فرمانده کل سپاه در قرارگاه ثارالله به محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور نوشته شده، آمده که مطالبات شرکت بهرهبرداری مترو تهران از دولت تا پایان سال ۱۴۰۰، حدود ۳۲۹۵ میلیارد تومان بوده است.
بر اساس این نامه، برآورد مالی به روزرسانی و نوسازی دوربینهای مداربسته، از جمله ۱۰ دوربین «چهرهزن» نیز ۱.۵۵ میلیارد تومان بوده است.
آقای نجات در بخشی از نامه خود از دولت خواسته برای جلوگیری از هرگونه «وقایع ضدامنیتی»، به مترو تهران «توجه جدی» شود؛ «فرسودگی و کیفیت پایین سیستم مانیتورینگ و دوربینهای مداربسته مترو تهران موجب کاهش بهرهبرداری از آنها در اغتشاشات اخیر پایتخت شد».
مقامات جمهوری اسلامی اعتراضات مردمی گسترده سال گذشته را «اغتشاش و آشوب» مینامند.
مترو تهران یکی از مناطقی بود که معترضان در داخل ایستگاهها و واگنهای آن شعارهای اعتراضی علیه حکومت سر دادند و درگیریهایی نیز میان شماری از نیروهای امنیتی و معترضان در بیرون و داخل متروها روی داد که ویدئوهای برخی از آنها در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
طی ماههای گذشته، مقامات ایران از نصب دوربینهای تشخیص چهره علیه زنانی که به عنوان اعتراض، حجاب حکومتی را رعایت نمیکنند نیز خبر دادهاند.
ویدئوهای متعددی از درگیریهای لفظی و فیزیکی ماموران امر به معروف و نهی از منکر در مترو، به ویژه واگنهای زنانه منتشر شده که شماری از آنها از جمله ویدئوی درگیری یک مأمور زن با سپیده رشنو، مترجم، جنجالبرانگیز شد و زمینه بازداشت خانم رشنو را فراهم کرد.
در همین زمینه، وبسایت آیپیویام (IPVM)، مرجع فناوری امنیت فیزیکی که نظارت تصویری، کنترل دسترسی، شناسایی سلاح و موارد دیگر را پوشش میدهد، در گزارش دسامبر ۲۰۲۱ خود اعلام کرد که شرکت چینی دوربینسازی و هوش مصنوعی «تیاندی» به تقویت برنامههای نظارتی جمهوری اسلامی کمک میکند.
شبکه انبیسی نیوز آمریکا نیز خبر داد که شرکت «تیاندی تکنولوژی» همان شرکتی است که به حکومت چین در سرکوب و شناسایی مسلمانان ایغور و دیگر اقلیتها با استفاده از فناوری تشخیص چهره کمک میکند.
در این میان، ۲۰ فروردین امسال، یک روز پس از هشدار نیروی انتظامی مبنی بر استفاده پلیس از «سیستمهای هوشمند» در برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران گفت: «دوربینهای ثبت جرائم رانندگی موارد کشف حجاب را هم ثبت میکنند».
موضوع دوربینهای تشخیص چهره با آنکه به گزارش یک خبرنگار زن به نقل از یک پلیس، قابلیت شناسایی کامل چهره زنان بیاعتنا به حجاب اجباری در خودروها را ندارد، از آن رو موضوعی بحثبرانگیز بوده که حکومت همواره با استناد به تصاویر آنها، افرادی را به اتهامات واهی از جمله ضربوجرح نیروهای نزدیک به خود شناسایی، بازداشت و حتی اعدام کرده است.
این در حالی است که حکومت به درخواست خانوادههای دادخواه برای شناسایی ضاربان معترضان کشتهشده با استفاده از تصاویر دوربینهای منطقه، توجهی نمیکند.
با استفاده از سند محرمانه قرارگاه ثارالله و گزارشهای رادیو فردا؛ د.خ/ب.ب