یک پناهجوی ایرانی به نام ساناز جلویی، پس از حدود ۹ سال سرگردانی در ترکیه هفته گذشته در شهر آنتالیا به زندگی خود پایان داد.
به گفته مادرش او سال ۲۰۱۵ به ترکیه مهاجرت کرد و به تازگی و پس از ۹ سال سرگردانی در شهرهای مختلف ترکیه، نامه اخراج (دیپورت) خود را از مسئولان اداره مهاجرت دریافت کرده بود.
برادر ساناز که خودش هم در خطر دیپورت قرار دارد، از سر مزار خواهرش برای بیبیسی فارسی ماجرای آن روز تلخ را شرح داد.
خانواده ساناز کپی حکم دادگاه ترکیه را نشان دادند که دو هفته پیش از خودکشی آن را دریافت کرده بود.
به گفته مادر ساناز، او وضعیت روحی خوبی نداشت و گرفتن نامه دیپورت وضعیت او را بدتر کرد.
بیبیسی فارسی با مقامات اداره مهاجرت، پلیس آنتالیا و وزارت خارجه ترکیه درباره این پرونده تماس گرفته، اما تا لحظه انتشار این مطلب پاسخی دریافت نکرده است.
زمانی ترکیه مقصد نهایی هزاران پناهجوی ایرانی بود؛ اما طی سالهای اخیر فضای سیاسی ترکیه این وضع را تغییر داده است و بارها پناهجویان ایرانی خبر دادند که در خطر دیپورت به ایران قرار دارند.
آماری رسمی از تعداد کل مهاجران بدون مدرک قانونی در ترکیه در دست نیست. اما بخش بزرگی از آنها را پناهجویان ایرانی و افغان تشکیل میدهند که داوطلبانه یا به اجبار جلای وطن کرده و به این کشور پناه میبرند.
برخی از این پناهجویان سالهاست که در ترکیه گرفتار شدهاند تا بلکه بتوانند به اروپا یا یک کشور دیگر غربی بروند.
تعدادی از آنها هم جانشان را به خطر انداخته و به دریا میزنند که طی سالهای اخیر مواردی از مرگ دلخراش آنها یا اعضای خانوادهشان در مسیر مهاجرت در دریای مدیترانه به صدر اخبار جهان تبدیل شد.
در سالهای اخیر شمار ایرانیانی که دیپورت میشوند افزایش یافته است و بارها فعالان حقوق بشر نسبت به خطرهایی که پناهجویان به ویژه فعالان سیاسی در صورت بازگردانده شدن به ایران با آن مواجه میشوند، هشدار دادهاند.
مشکلات متعدد ترکیه از جمله بحران اقتصادی در این کشور به تغییر رفتار در قبال مهاجران دامن زده است.
بررسیها نشان میدهد که بخشی از شهروندان ترکیه، پناهجویان را مقصر وخیمتر شدن وضعیت اقتصادی خود میدانند و آنها را متهم میکنند که جای کارگران ترک را گرفتهاند.
تاثیر احساسات عمومی علیه مهاجرت در انتخابات سراسری ترکیه که چند ماه پیش برگزار شد مشهود بود.