رسانههای دولتی ایران از انتصاب محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت حسن روحانی به عنوان رئیس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم خبر دادند.
در همین راستا محمدجواد ظریف با اشاره به برخی گمانهزنیها در خصوص روند تعیین اعضای کابینه دولت چهاردهم اعلام کرد: «تاکنون هیچ نامزدی برای هیچ پستی از جمله معاون اول حتی بررسی هم نشده است. روند بررسیها پس از دریافت پیشنهادهای سمنها (سازمانهای مردم نهاد)، انجمنهای علمی، انجمنهای صنفی و بخش خصوصی شروع میشود.»
ظریف همچنین اعلام کرد که روند بررسی نامزدهای کابینه پس از هفته آینده آغاز میشود و “تا پایان تیرماه به نتیجه خواهد رسید.”
وزیر خارجه دولت حسن روحانی همچنین خواستار آن شد که رسانهها از “دامن زدن به شایعات” و طرح اسامی که به گفته او “هیچ پایه و اساسی ندارد” خودداری کنند.
به گفته ظریف، “جوانان عضو ستاد پزشکیان، پیشنهاد اضافه شدن چندتن از میان خودشان به شورای راهبری را داشتند” که پزشکیان این موضوع را پذیرفت و پنج نفر به اعضای شورای راهبری دوره انتقال اضافه شدند.
مقاله پزشکیان در روزنامه عربی؛ خط و نشان برای اسرائیل
انتخاب مسعود پزشکیان به سمت رئیسجمهوری جدید جمهوری اسلامی در جریان انتخابات زودهنگام پس از حادثه کشته شدن ابراهیم رئیسی، به بحثهای بسیاری در خصوص احتمال تغییر سیاست جمهوری اسلامی در ابعاد داخلی و خارجی دامن زده است.
در همین حال، مسعود پزشکیان با انتشار مطلبی با عنوان “با هم برای منطقه قوی و شکوفا” در روزنامه فرامنطقهای “العربی الجدید” خواستار همکاری و “تعامل سازنده تمامی کشورهای منطقه” به منظور دستیابی به “توسعه و اعتلای جایگاه جهانی” آن شد.
“اَبَر اولویتی” در متن تناقضها
پزشکیان “اَبَر اولویت سیاست خارجی ایران” را “گسترش همکاریها با همسایگان” اعلام کرده و گفته است که “دولت جدید خواهد کوشید با حفظ و ارتقای رویکرد دولت فعلی در تحکیم روابط با کشورهای همسایه، در صورت همکاری فعال و متقابل کشورهای منطقه، روابط دوجانبه با آنها را بر اساس احترام متقابل به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی یکدیگر ارتقا دهد.”
این که هدف با تداوم مناقشه با آمریکا و کشورهای غربی و شعارهای مبتنی بر نابودی اسرائیل تا چه حد قابل تحقق است با تردیدهای جدی روبرو است. اغلب کشورهای منطقه با آمریکا مناسباتی حسنه دارند و معتقدند که سیاست خارجی جمهوری اسلامی که در آن ایدئولوژی، “میدان” و “نفوذ امنیتی و نظامی در منطقه” حرف اول را میزند موجب بیثباتی و تنش در منطقه است. برخی از این کشورها کم و بیش در حال عادیسازی مناسبات خود با اسرائیل هستند.
پزشکیان اما در مقاله خود با محور قرار دادن مناقشه خاورمیانه، موضوع فلسطینیها را “زخم دیرینه” خواند و مدعی شد که “حل آن مسئله همه ما است.”
پزشکیان در مقاله خود همچنین “سلاحهای اتمی” اسرائیل را “تهدیدی برای منطقه و صلح و امنیت بینالمللی” توصیف کرد و افزود: «میبایست با همکاری کشورهای منطقه و جهان در جهت خاورمیانه عاری از سلاحهای کشتارجمعی گام برداشت.»
اگرچه برخی از رسانههای غربی از پزشکیان به عنوان چهرهای اصطلاحطلب و میانهرو یاد میکنند و از برگماری ظریف به عنوان دستیار ارشد او با احتیاط استقبال کردهاند، اما با توجه به فرادستی علی خامنهای و هسته سخت قدرت در تبیین و تعریف سیاستهای کلی نظام حاکم، چه در بعد داخلی و چه در بعد خارجی، بعید است که تغییر چندانی در این سیاستها روی دهد.
بسیاری از رسانهها پیش از این در زمان انتخاب حسن روحانی نیز روحانی را چهرهای میانهرو اعلام میکردند اما بر خلاف پیشبینی آنها در بعد داخلی موج سرکوبها و اعدامها ادامه یافت و در بعد خارجی نیز در عمل گشایشی برای رفع تحریمها و باز شدن فرصتهای اقتصادی و بهبود معیشتی به وجود نیامد.
در همین راستا جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ایالات متحده روز دوشنبه ۱۸ تیر، از سرگیری مذاکرات اتمی با جمهوری اسلامی در پی روی کار آمدن دولت جدید پزشکیان را رد کرد. او با اعلام این که حکومت ایران هنوز از گروههای تروریستی نظیر حزبالله، حماس و حوثیها حمایت میکند افزود که “واشنگتن انتظار ندارد رفتار جمهوری اسلامی تغییر کند.”
دویچه وله