میانگین سنی کابینه پزشکیان بالاتر از دولت رئیسی
اسامی ۱۹ وزیر پیشنهادی کابینه مسعود پزشکیان برای گرفتن رأی اعتماد از پارلمان نشینان معرفی شد و حالا چشمها خیره به ساختمان هرمی شکل بهارستان است تا ببینند در جلسات بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی چه خواهد گذشت و کدام یک از این وزرای پیشنهادی میتوانند از فیلتر نمایندگان عبور کنند. هر چند که در زمان بررسی اسامی وزرای پیشنهادی در شورای راهبری، محمد جواد ظریف، رئیس این شورا گفته بود که سن ۶۰ درصد از افراد حاضر در کابینه، از ۵۰ الی ۵۵ پایینتر است؛ اما فقط سن وزرای پیشنهادی آموزش و پرورش، ارتباطات و فناوری اطلاعات، جهاد کشاورزی و راه و شهرسازی از ۵۵ سال کمتر است و حدود ۱۱ وزیر پیشنهادی هم بالای ۶۰ سال سن دارند.
میانگین سنی وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان ۵۹ سال و هفت ماه است که در صورتی که تمام اعضای آن بتوانند رأی اعتماد مجلس را به نام خود کنند، ۶ سال و ۷ ماه از دولت سیزدهم پیرتر است. میانگین سنی کابینه اول رئیسی که ۱۸ وزیر آن رأی آورده بودند ۵۳ سال بود.لقب جوانترین وزیر پیشنهادی کابینه چهاردهم به صورت مشترک به ستار هاشمی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فرزانه صادق مالواجرد وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با ۴۸ سال سن تعلق میگیرد. عبدالناصر همتی هم با ۶۷ سال سن به عنوان مسنترین وزیر پیشنهادی کابینه هم شناخته میشود.
سهم استانها از کابینه چهاردهم
از سوی دیگر، با مرور اسامی وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم، این پرسش ایجاد میشود که سهم استانها از فهرست پیشنهادی کابینه چهاردهم چقدر است؟ بر اساس بیوگرافی منتشر شده از ۱۹ وزیر پیشنهادی ۳ نفر متولد استان تهران هستند و ۲ وزیر هم سهم استان خراسان جنوبی هستند. وزرای جهاد کشاورزی و دفاع هم متولد استان آذربایجان شرقی هستند و زادگاه وزرای پیشنهادی علوم و فرهنگ هم استان خراسان رضوی است.
زادگاه ستار هاشمی وزیر ارتباطات با ۴۸ سال سن به شهر یاسوج میرسد و استان همدان هم دو وزارتخانه اقتصاد و دادگستری را در اختیار دارد.
مدرک تحصیلی وزرای پیشنهادی پزشکیان
همچنین بررسی سوابق تحصیلی وزرای پیشنهادی که توسط مسعود پزشکیان معرفی شدهاند نشان میدهند که اکثر آنان از دانشگاههای تهران، علم و صنعت و دانشگاه آزاد انتخابات شده اند و برخی از آنان هم مدرک تحصیلی خود را در دانشگاههای خارج از کشور اخذ کردند. مانند ستار هاشمی که دکتری هوش مصنوعی خود را دانشگاه موناش استرالیا و دانشگاه علم و صنعت کسب کرده است.
عباس عراقچی هم اگر چه کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه آزاد تهران به اتمام رساند اما مدرک دکتری خود را از دانشگاه کنت انگلیس گرفت. محمدرضا ظفرقندی هم که فوق تخصص جراحی عروق و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است، دوره فلوشیپ جراحی عروق و تروما را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آغاز کرد که ثمره آن راهاندازی بخش جراحی عروق در سال ۱۳۷۴ در دانشگاه علوم پزشکی تهران شد.در این میان، رضا صالحیامیری هم که به عنوان وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی معرفی شده و سابقه ریاست در کمیته ملی المیپک را در کارنامه دارد، مقاطع کارشناسی ارشد علوم سیاسی و دکتری مدیریتی خود را در دانشگاه آزاد گذرانده است. همچنین احمد دنیامالی، نماینده مجلس هم که به عنوان وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان معرفی شده است، تحصیلات خود را در رشتههای معماری و شهرسازی و برنامهریزی شهری به اتمام رسانده است.
محمد اتابک وزیر پیشنهادی نفت هم مدرک کارشناسی ارشد مهندسی عمران خود را از دانشگاه میشیگان آمریکا اخذ کرده است.
حضور وزرای روحانی و رئیسی در کابینه پزشکیان
لیست وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم به مجلس رفت و در صحن علنی مجلس قرائت شد.
در این میان، برخی از چهرههایی که دولت یازدهم و دوازدهم و همچنین دولت سیزدهم همکاری داشتند در این لیست به چشم میخورد. عباس صالحی وزیر پیشنهادی ارشاد، عبدالناصر همتی وزیر پیشنهادی اقتصاد، عباس عراقچی وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه و سیدرضا صالحی امیری وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی در دولت یازدهم و دوازدهم حضور داشتند.
همچنین از وزرای دولت سیزدهم نیز اسامی سید اسماعیل خطیب به عنوان وزیر پیشنهادی اطلاعات، عباس علی آبادی به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو و امین حسین رحیمی به عنوان وزیر پیشنهادی دادگستری در لیست کابینه چهاردهم به چشم میخورد.
روزهای پرکار مجلس رسید
رئیس مجلس شورای اسلامی از نمایندگان خواست که به جدول پیشبینی شده برای حضور وزرای پیشنهادی در کمیسیونها پایبند باشند تا وزرا بتوانند در تمامی کمیسیونها حضور پیدا کنند و تا آخر هفته بررسیها به صورت کامل انجام شود. البته اگر ادامه بررسی در کمیسیونها به شنبه هفته آینده کشیده شود، درباره برگزاری جلسات علنی در روز چهارشنبه و پنجشنبه هفته آینده اطلاعرسانی خواهد شد.
محمد باقر قالیباف تاکید کرد که تنها وزرای پیشنهادی نمایندگان و کارشناسان همراه وزرا میتوانند در پارلمان حضور پیدا کنند که متشکل از یک نفر معاون پارلمانی و دو نفر کارشناس است و غیر از این اجازه حضور کسی در مجلس شورای اسلامی داده نمیشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: جلسات کمیسیونها از هشت صبح تا هشت شب برگزار میشود، لذا اگر نمایندگان خواستند خارج از کمیسیونها با وزرا جلسه داشته باشند میتوانند از قبل از ساعت هشت و همچنین بعد از ساعت هشت این جلسات را در مجلس شورای اسلامی برگزار کنند، لذا مجلس از بعد از اذان صبح تا ۱۲ شب آمادگی حضور وزرا و برگزاری جلسات نمایندگان را دارد و ضرورتی ندارد که نمایندگان خارج از مجلس شورای اسلامی با وزرا جلسه تشکیل دهند چون در مجلس همه امکانات پیشبینی شده است.
همچنین نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما در مجلس برای بررسی صلاحیت پیشنهادی ۳۶ ساعت زمان نیاز داریم لذا احتمالا چهار روز جلسات متوالی مجلس در هفته آینده تشکیل میشود.
حمیدرضا حاجیبابایی با اشاره به معرفی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم گفت: کمیسیونهای تخصصی مجلس یک هفته فرصت برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی را دارند. حتما مجلس با انصاف و مطابق با شاخصهای رئیسجمهور موضوع را پیگیری میکند. وی افزود: بعد از آن ما ۳۶ ساعت فرصت برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در جلسات علنی مجلس داریم تا موافقان، مخالفان و وزرای پیشنهادی صحبت کنند و در نهایت رایگیری صورت گیرد.نایب رئیس مجلس گفت: جلسه بعدی مجلس براساس پایان کار بررسی برنامه وزرای پیشنهادی در کمیسیونهای تخصصی مشخص میشود که شنبه یا یکشنبه هفته آینده خواهد بود. مجلس روزانه ۱۰ ساعت وقت لازم دارد تا بتواند کار بررسی صلاحیت وزرا را به پایان برساند.