اظهارات علی خامنه‌ای درباره نقش خود در چینش کابینه پزشکیان

By | ۱۴۰۳-۰۶-۰۷

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری جدید و اعضای هیئت دولت چهاردهم، با اشاره به مشورت پزشکیان با او در انتخاب وزیران، فرایند انتخاب وزرا و رای اعتماد مجلس را “موفقیت بزرگی” خواند.

رهبر جمهوری اسلامی در دیدار صبح سه‌شنبه ۶ شهریور (۲۷ اوت) خود با مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری جدید و اعضای هیئت دولت چهاردهم، با اشاره به مشورت پزشکیان با او در انتخاب وزیران، فرایند انتخاب وزرا و رای اعتماد مجلس را “موفقیت بزرگی” خواند.

علی خامنه‌ای در این دیدار با اشاره به این که پزشکیان انتخاب وزرا را انجام داده و توانسته مجلس را “قانع کند” گفت: «آقای رئیس جمهور برای انتخاب وزیران با من مشورت کردند. برخی را تایید و برخی را هم تاکید کردم. تعداد بیشتری را هم نمی‌شناختم و نظری نداشتم.»

علی خامنه‌ای همچنین از اعضای دولت چهاردهم خواست که “به میان مردم و به سفرهای استانی” بروند و به این که “پوپولیست و عوام‌گرا” خوانده شوند اعتنایی نکنند.

رهبر جمهوری اسلامی در بخشی از سخنان خود، ادعاهای تبلیغاتی در خصوص موفقیت‌های جمهوری اسلامی در عرصه‌های مختلف را تکرار کرد و بدون ارائه شواهدی مدعی شد که پیش از وقوع انقلاب ۵۷، ایران با “قالی و نفت” شناخته می‌شد اما امروزه جهان، ایران را با “علم” و “پیشرفت نظامی” و “قدرت نظامی” و “عمق راهبردی” می‌شناسد.

خامنه‌ای در این دیدار همچنین محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتخب دولت چهاردهم راخطاب قرار داد و خواستار تلاش برای جوان شدن جمعیت ایران شد و گفت: «من از آقای دکتر ظفرقندی می‌خواهم شخصا موضوع جوانی جمعیت و برطرف کردن موانع آن را بطور جدی پیگیری کنند.»

سیاست‌های کلان حکومت در خصوص جمعیت از زمانی که خامنه‌ای در آبان‌ سال ۱۳۹۲ خواستار افزایش جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون نفر شد تغییر کرده است. حکومت ایران از آن به بعد علاوه بر تصویب طرح‌هایی در این زمینه، به ترویج فرزندآوری از طرق مختلف مانند محتوای کتاب‌های درسی، رسانه‌ها و نصب تابلوهای تبلیغاتی در سطح شهر نیز پرداخته است.

این در حالی است که طی سال‌های اخیر آمار ازدواج و فرزندآوری در ایران به دلیل مشکلات اقتصادی، قیمت مسکن، و افزایش نرخ بیکاری کاهش داشته است.

اظهارات خامنه‌ای درباره موضوع جوانی جمعیت در حالی بیان می‌شود که ایران علاوه بر مشکلات اقتصادی و معیشتی، با مشکلاتی نظیر بحران کم‌آبی، آلودگی هوا و نابودی مراتع و جنگل‌ها نیز دست به گریبان است.

کنترل فضای مجازی، موضوع مورد علاقه خامنه‌ای

رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، گریزی هم به موضوع فضای مجازی زد و گفت: «فضای مجازی دیگر امروز مجازی نیست امروز یک واقعیتی در زندگی مردم است روز به روز هم دارد پیش می‌رود. آنچه که مهم است این است که در فضای مجازی حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد.»

او همچنین با اشاره به بازداشت پاول دورف، مالک و مدیرعامل تلگرام در فرانسه، مدعی شد فضای مجازی “رها و ول” است و گفت که همه دنیا طبق “حکمرانی بر اساس قانون” زمام کار را به دست می‌گیرد. خامنه‌ای در ادامه اشاره به بازداشت دورف گفت: «جوان بیچاره را فرانسوی‌ها گرفتند. یعنی آن‌قدر و تا این حد سخت‌گیری انجام می‌گیرد طرف را می‌گیرند زندان می‌کنند و تهدید می‌کنند ۲۰ سال محکومیت به تو خواهیم داد برای خاطر اینکه حاکمیت آنها را نقض کرده است، نقض حکمرانی قابل قبول نیست.»

علی خامنه‌ای در ادامه همچنین به اظهارنظر درباره فناوری هوش مصنوعی پرداخت و در اظهاراتی که به نظر می‌رسید ناشی از بی‌اطلاعی درباره ماهیت این فناوری باشد گفت: «دستگاه‌های ما، الان دستگاه‌های مختلف ما، نظامی و غیرنظامی از هوش مصنوعی دارند استفاده می‌کنند، بهره‌برداری می‌کنند اما این ما را فریب ندهد. در مسله هوش مصنوعی بهره‌بردار بودن امتیاز نیست، لایه‌های عمیقی دارد این فناوری باید در آن لایه‌ها مسلط شد. آن لایه‌ها دست دیگران است.»

او از دولت جدید خواست که “لایه‌های عمیق و متنوع هوش مصنوعی” را تامین کند و افزود که غرب در حال پایه‌ریزی آژانس هوش مصنوعی است که نگذارد کشورهای دیگر به این فناوری دست پیدا کنند. خامنه‌ای گفت: «فردا اینها یک ایستگاهی مثل ایستگاه اتمی، آژانس اتمی درست می‌کنند برای هوش مصنوعی که الان دارند مقدماتش را فراهم می‌کنند، که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید باید اجازه بگیرید در فلان بخش از هوش مصنوعی استفاده کنید در فلان بخش دیگر حق ندارید استفاده کنید اینجوری.»

پشیمانی ظریف از نظر قبلی و بازگشت به دولت

در ادامه بحث‌های مربوط به چینش وزرای کابینه مسعود پزشکیان با نظر علی خامنه‌ای، محمدجواد ظریف وزیر خارجه پیشین در دولت حسن روحانی و معاون راهبری مسعود پزشکیان با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) از ادامه کار خود در سمت “معاونت راهبردی رئیس جمهور” خبر داد.

ظریف همچنین ضمن عذرخواهی “از حضور دیرهنگام” در دیدار با علی خامنه‌ای مدعی شد که ملاقات اعضای دولت جدید با خامنه‌ای با “بالاترین حضور بانوان و اقوام و مذاهب در هیئت دولت” نشانه “صداقت” پزشکیان در عمل به وعده‌های انتخاباتی خود بوده است.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی در روز  یکشنبه ۲۱ مرداد (۱۱ اوت) وزیران پیشنهادی خود را برای گرفتن رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد. در پی آن محمدجواد ظریف، معاون راهبری رئیس‌جمهور پس از اعلام ترکیب نهایی وزیران پیشنهادی مسعود پزشکیان به مجلس استعفا داد.
دویچه وله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *