پزشکان ایران به تغییر شغل و مهاجرت از کشور روی آورده‌اند

By | ۱۴۰۳-۰۸-۱۷

رئیس کل نظام پزشکی ایران می‌گوید ۴۰درصد پزشکان عمومی کشور به کاری غیر از طبابت مشغول‌اند و صندلی‌های دستیاری رشته بیهوشی خالی مانده است. در سه سال گذشته بیش از ۱۲ هزار پزشک و پرستار از ایران مهاجرت کرده‌اند.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی می‌گوید ۴۰ درصد پزشکان عمومی در کشور به کاری غیر از طبابت مشغولند، این درحالیست که در زمینه پزشک متخصص در برخی رشته‌ها با کمبود روبرو هستیم و به عنوان مثال برخی مشکلات سبب شده صندلی‌های دستیاری برخی از رشته‌ها از جمله بیهوشی در کشور خالی مانده است.

به گزارش سایت دیده‌بان ایران، دکتر محمد رییس‌زاده در مراسم افتتاحیه شانزدهمین کنگره بین‌المللی آنستزیولوژی (بیهوشی) و مراقبت‌های ویژه و درد با ذکر این موضوع افزود: «متاسفانه پزشکان جوان تمایلی به ادامه تحصیل در رشته‌های تخصصی ندارند و مسئولان در دولت‌های قبل به جای پرداختن به دلایل این بی‌رغبتی و تلاش برای رفع این معضلات، به افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی روی آوردند که اقدامی کاملا اشتباه بود.»

رئیس کل نظام پزشکی ایران با ابراز تاسف از رشد بسیار ناچیز تعرفه‌های پزشکی در ادوار گذشته، گفت: «میزان افزایش تعرفه پزشکی طی سالیان اخیر یک سوم حقوق کارمندی و یک چهارم دستمزد کارگری بوده است. به همین علت پزشکان رغبتی برای ورود به رشته‌های تخصصی ندارند و صندلی‌های دستیاری برخی از رشته‌ها از جمله بیهوشی در کشور خالی مانده است که‌ این‌ امر باعث شده وضعیت رشته بیهوشی از مرز بحران بگذرد.»

به گفته رئیس‌زاده، از ۳۸۵ ظرفیت رزیدنتی، زیر ۱۰۰ نفر پر شده و امسال تنها ۷۰ نفر فارغ التحصیل شده‌اند. او از خروج ۸۵۰ عضو هیات علمی علوم پزشکی در سال گذشته خبر داد.

موج مهاجرت پزشکان و پرستاران

به گزارش ایرنا، نسبت پزشک به هزار نفر جمعیت در ایران حدود ۱.۵ است در حالی که متوسط آن در دنیا حدود ۳.۵ است. این نسبت در مورد پزشکان متخصص بدتر است و در حالی که متوسط نسبت پزشک متخصص به هزار نفر جمعیت در دنیا ۱.۵ نفر است، این میزان در ایران حدود نیم پزشک متخصص به ازای هر هزار نفر است.

این خبرگزاری در فروردین سال جاری با استناد به یک تحقیق علمی می‌گوید در میان پزشکان شاهد بی‌انگیزگی، مشکلات معیشتی، تغییر شغل، مهاجرت و خودکشی هستیم.

ایرج خسرونیا، رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران در سال ۱۴۰۲ اعلام کرد که در سه سال گذشته بین ۱۰ تا ۱۲ هزار پزشک از ایران خارج شده‌اند. به گفته او بسیاری از پزشکان جوانی که در کشور هستند توان مالی برای ازدواج و تامین مسکن ندارند و حتی برخی از آنها این حرفه را رها کرده و به مشاغلی مانند مسافرکشی و دلارفروشی رو آورده‌اند.

به گفته او حتی برخی پزشکان متخصص نیز مطب خود را تعطیل کرده و آن را به کارهای دیگر از جمله آرایشگاه تبدیل کرده‌اند.

به گفته آژانس‌های کاریابی مستقر در آلمان، آن‌ها در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ با موجی از درخواست مهاجرت پزشکان و پرستاران برای اشتغال در کشورهای اروپایی روبه‌رو بوده‌اند.

ایرنا با استناد به یکی از تحقیقات مهم در این زمینه که از سوی دکتر علی‌اکبر حق‌دوست و همکاران او در سال ۱۴۰۱ صورت گرفته است، علل این مهاجرت پزشکان و پرستاران را بررسیده است.

نتایج این پژوهش علمی می‌گوید: «عواملی مانند فقدان خدمات اولیه، بیکاری بالا، مسکن بد، دستمزد پایین، آینده شغلی کم،‌ خشونت در محل کار،‌ تبعیض‌های حرفه‌ای، نبود ثبات اقتصادی، فساد اداری، بی‌ثباتی سیاسی و خطر جنگ به عنوان عوامل موثر در مهاجرت نیروهای بهداشتی و درمانی مطرح است. همچنین خدمات خوب برای زندگی،‌ بیکاری کم،‌ دستمزد بهتر، آینده شغلی خوب، شرایط کاری بهتر و رضایت شغلی از عوامل مهم جذب این نیروها در کشورهای مقصد است.»

بر اساس نتایج این تحقیق، وضعیت معیشتی، درآمد نامناسب، نبود شایسته سالاری، شیوه حکمرانی، نابرابری افراد در برابر قانون و آینده بهتر برای فرزندان از مهم‌ترین عوامل مهاجرت پزشکان و پرستاران از کشور است.
دویچه‌ وله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *