گورستان تاریخی دارالسلام شیراز که یکی از سه آرامستان قدیمی جهان است، بهدلیل اجرای طرح ساماندهی شهرداری شیراز مورد آسیب قرار گرفته و بهدلیل همسطحسازی بخشی از این گورستان، منظر تاریخی آن مخدوش شده و بافت ارگانیک آن برای همیشه از بین رفته است.
به نوشته «ایلنا»، شیرازیها میگویند گورستان دارالسلام شیراز را با یکسازیسازی قبور از ما گرفتند و شعبه ۲ بهشت زهرا تحویل دادند. از مهمترین قبرهای تاریخی این گورستان دیگر خبری نیست.
این گورستان بیش از ۱۲۰۰ سال قدمت دارد. از چند سال پیش تاکنون در این گورستان که در طی قرون متمادی دست نخورده بود، بسیاری از مقبرهها در آن بهمرور تخریب و شکسته شد و فراتر از آن کتیبه سقاخانه آن که متعلق به سال ۱۲۸۴ ه. ق بود، در سال ۱۳۹۸ ناپدید شده است.
گورستان تاریخی دارالسلام شیراز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و بزرگترین آرامستان تاریخی و اسلامی است که با دارالسلام نجف برابری میکند.
چند سال پیش مردم در اعتراض به طرح ساماندهی و جلوگیری از اقدامات شهرداری، زنجیره انسانی تشکیل دادند.
درحالحاضر بخشهایی از گورستان دارالسلام شیراز، خاکبرداری شده و با چینش موازی قبرها درست مثل بهشت زهرا و آرامستانهای جدید، فضای تاریخی آن از بین رفته است. این درحالیست که برخی از کارشناسان از گم شدن تعدادی از سنگقبرها هم خبر میدهند.
«داراب کرمپور»، کارشناس و مرمتگر بناهای تاریخی کشور میگوید: «این گورستان نزدیک به ۱۴ شیرسنگی داشت که هماکنون دو عدد از آنها باقی مانده است که آنها هم آماده حمل بودند.»
کرمپور با اشاره به اینکه گورستان تاریخی دارالسلام در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، تاکید کرد: «این گورستان کاملا تاریخی است و باید براساس ضوابط میراثفرهنگی ساماندهی آن انجام میشد تا منظر تاریخی آن از بین نرود.»
او گفت: «درحالحاضر اما این گورستان یک چهارتاقی خشتی دارد که بیش از ۵۰۰ سال قدمت دارد؛ اما چرا باید رها شده باشد و مداوم در این گورستان آتشسوزی رخ دهد.»
به گفته کرمپور، این آرامستان هزار سال بافت سبز و زیبایی داشت، اما هماکنون با ریختن آهک و شن و همچنین صاف کردن قبور درست مثل آرامستانهای جدیدالاحداث شده است، وقتی با قبرهای موازی مواجه میشوی گویی در بهشتزهرا راه میروی و این اتفاق با بافت ارگانیک این گورستان کاملا منافات دارد.