میراث فرهنگی قشم: از قاچاق ۵۰ سنگ قبر قدیمی به قطر اطلاعی نداریم

By | ۱۴۰۳-۰۹-۰۷

ساکنان محلی قشم از خروج و قاچاق حدود ۵۰ سنگ از بیش از ۱۰۰ سنگ قبر قدیمی متعلق به قرن ششم و هفتم هجری قمری از گورستان دشت توریان در این جزیره خبر دادند. رستم گورانی، مدیر میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم در مصاحبه با ایلنا این روایت‌ها را رد کرد

گورانی روز چهارشنبه هفتم آذر، ضمن اظهار بی‌اطلاعی از قاچاق این سنگ قبرها گفت: «در جزیره هم افرادی نبوده‌اند که از مشاهده سنگ قبرهای قدیمی قشم در موزه قطر سخن بگویند یا به موزه‌های قطر رفته باشند و این آثار را از نزدیک دیده باشند.»

او با تاکید بر این که گزارش موثقی وجود ندارد و مردم محلی هم اطلاعی از این ماجرا ندارند، از تلاش اداره میراث فرهنگی قشم برای راه‌اندازی موزه سرباز سنگ قبرهای گورستان‌های قدیمی این منطقه خبر داد.

بر اساس گزارش ایلنا، سنگ قبرهای تاریخی گورستان‌های قشم «دارای نقوش و پایه‌های قرآنی» بوده و هر کدام از آن‌ها، لبه‌های تزیین شده با آثار معماری دارند.

این اولین بار نیست که نحوه ارائه آثار تاریخی و هنری ایران در موزه‌ها و نمایشگاه‌های کشورهای حاشیه خلیج فارس خبر‌ساز می‌شود.

شهریور گذشته، روزنامه سازندگی در گزارشی با عنوان «اختلاس هنری» و با استناد به سایت «وُرد آرت دوبی» نوشت «موسسه ماهستان» ۱۴ تابلوی خارج‌ شده از «موزه امام علی» را چند ماه قبل در رویداد دو سالانه هنری دوبی فروخته و اطلاعی از ۱۶ اثر دیگر در دست نیست.

موزه «امام علی» زیر نظر شهرداری تهران اداره می‌شود.

اردیبهشت ۱۴۰۲ نیز برخی رسانه‌های داخلی از نمایش تندیس شهبانوی ساسانی در موزه امیر قطر خبر دادند و سوالات و ابهامات زیادی درباره نحوه اکتشاف و خروج این اثر تاریخی از ایران مطرح کردند.

هر چند گورانی در گفت‌وگو با ایلنا بارها تاکید کرده که آماری از تعداد سنگ‌ قبرهای تاریخی در جزیره قشم وجود ندارد اما در همین مصاحبه از ۲۰ سنگ قبر تاریخی که در جزیره قشم ثبت ملی شده و ۷۸ پرونده آثار ملموس و ناملموس قشم که در انتظار ثبت هستند، خبر داده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *