سفارت جمهوری اسلامی ایران در تفلیس گزارشها درباره اخراج شماری از شهروندان ایرانی در مبادی ورودی گرجستان را به طور ضمنی تایید کرد و گفت که «از مسیرهای دیپلماتیک» این موضوع را پیگیری میکند.
بیانیه این سفارتخانه شامگاه یکشنبه یازدهم آذر در رسانههای داخلی بازتاب یافته که عنوان میکند «خبرهای مکرری» درباره «دیپورت غیرمعمول اتباع ایرانی در مرزهای مختلف گرجستان به ویژه در روزهای اخیر» دریافت کرده است.
خبرگزاری فارس در همین روز گزارش داده بود که گرجستان از یک ماه قبل اقدام به اخراج مسافران ایرانی از فرودگاه تفلیس یا مرزهای این کشور کرده و این روند از هفته گذشته شدت یافته به طوری که تعداد این ایرانیها تا شامگاه نهم آذر ماه به ۴۶ نفر رسیده است.
این خبرگزاری نوشته که « ۱۸ نفر از این تعداد صبح جمعه با پرواز قشم ایر وارد فرودگاه تفلیس شده» و «هم بلیت برگشت و هم بیمه مسافرتی داشتهاند»، اما در نهایت ماموران دولت گرجستان آنها را از فرودگاه به ایران بازگرداندهاند.
گزارش یادشده احتمال میدهد که انتخاب سالومه زورابیشویلی به عنوان رئیس جمهوری جدید گرجستان در این رویداد نقش داشته و عنوان میکند که «سیاستهای ضدمهاجرتی او» این روند را تشدید کرده است.
گرجستان از شهروندان ایرانی ویزای ورود نمیخواهد و ایرانیان به طور معمول میتوانند بدون کارت اقامت تا مدت ۴۵ روز در این کشور بمانند. از این رو گرجستان در سالهای اخیر به یکی از مقاصد عمده گردشگری ایرانیان تبدیل شده است.
فارس در ادامه این گزارش به نقل از شاهدان عینی نوشته که «افسران پلیس [گرجستان]، در صف ورود به فرودگاه، برخی از افراد را به صورت تصادفی انتخاب و گذرنامه آنها را گرفته و این افراد را به اتاقهای بازجویی میبردند و بعد از سؤال و جواب و بدون اینکه به مدارک همراه شخص نگاهی بیندازند، به وی اطلاع میدادند که نمیتواند وارد شود و باید به ایران بازگردد».
این گزارش همچنین از اقدام افسران زن گرجی در تفتیش بدنی مسافران زن ایرانی «در بالاترین سطح» خبر داده و نوشته که این تفتیش «به بهانه واهی همراه داشتن مواد مخدر» انجام شده است.
در این حال سفارت ایران در تفلیس خاطرنشان ساخته که «بر اساس وظایف ذاتی خود در صیانت از حرمت اتباع کشورمان و سرمایههای مادی و معنوی هموطنان اقدامات مقتضی را در دستور کار قرار داده است».
سفارت ایران در تفلیس همچنین عنوان کرده که «پیشتر نیز طی مکاتبات و در مذاکرات متعدد، شفافزایی قوانین و مقررات و پاسخگویی روشن به افراد ذینفع و خسارت دیده را خواستار شده بود».
این سفارتخانه در نهایت ابراز امیدواری میکند که از طریق «تعامل و همکاری سازنده میان دو طرف» شرایط در جهت تامین منافع متقابل طرفین پیش برود.
اواسط مهر ماه امسال دولت صربستان معافیت ایرانیها از سفر بدون بیویزا به این کشور را لغو کرد. بلگراد دلیل این تصمیم را اقدام شماری از ایرانیان برای ورود غیرقانونی به اتحادیه اروپا از طریق صربستان یا اعلام پناهندگی عنوان کرده است.