معاون وزیر بهداشت با ارسال بخشنامهای به دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانها، استفاده مجدد از برخی وسایل یکبار مصرف اتاق عمل را مجاز اعلام کرد؛ بخشنامهای که طبق متن آن در راستای مدیریت منابع و مصارف ابلاغ شده اما کارشناسان و متخصصان معتقدند میتواند چالشهای جدی را در حوزه افزایش عفونتهای بیمارستانی در کشور بهوجود آورد و به بیاعتمادی مردم نسبت به جراحیها در کشور منجر شود.
به گزارش روزنامه همشهری، بخش زیادی از تجهیزات اتاق عمل وارداتی هستند و باتوجه به محدودیتهای ارزی و منابع در وزارت بهداشت بهنظر میرسد که این بخشنامه ابلاغ شده است. در بخشی از متن بخشنامه که با عنوان «فرآوری مجدد ایمن وسایل پزشکی» صادر شده است، فهرستی از 24قلم تجهیزات پزشکی اعلام و نوشته شده.
با وجود نگرانیهایی که نسبت به افزایش عفونتهای بیمارستانی بعد از استفاده مجدد از وسایل اتاق عمل (البته با ضدعفونی وسایل) وجود دارد؛ مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت که مسئول اجرای آن است، در توضیح بیشتر به همشهری میگوید: اینکه گفته میشود ما وسایل یکبار مصرف را به بیمارستانها ابلاغ کردهایم که مجدد استفاده کنند موضوع غلطی است و در هیچ بخشنامهای این مسئله مطرح نشده بلکه آنچه مدنظر بوده این موضوع است که اعلام کردهایم وسایلی که قابلیت استفاده مجدد را دارند (ریوز) میتوانند در اتاق عمل دوباره مورد استفاده قرار گیرند که این وسایل از جانب کارخانههای تولیدکننده نیز اعلام شده که قابلیت چندبار مصرف را دارد که تعداد آنها نیز اندک نیست.»
بهزاد کلانتری در ادامه میگوید: « در واقع اجرای این بخشنامه برای این است که بار اضافی به بیمار و بیمهها تحمیل نشود. مردم نگرانی در ارتباط با این مسئله نداشته باشند چرا که ما علیه ایمنی، بخشنامه نمیزنیم. ضمن اینکه الزام برای اجرای بخشنامه در بیمارستانهای خصوصی و دولتی وجود ندارد و درصورتی که بیمار نخواهد از وسایل چندبار مصرف استفاده کند بخشنامه برایش اجرا نمیشود.»