در مشا مدرسهای برای دانشآموزان ابتدایی دختر و پسر هست که حالا بعد از ۴۰ سال میخواهند تفکیک جنسیتی کنند. تنها مدرسه در مشا که با تفکیک جنسیتی مشکلات زیادی را برای دانشآموزان و خانوادههایشان ایجاد میکند؛ از مسیر سخت و یخبندان در زمستان برای رفتن به «اوره» تا اجبار خانوادهها به ترک تحصیل فرزندانشان.
به گزارش خبرآنلاین، با این وضعیت مدرسه باید تفکیک جنسیتی شود و پسرها باید به روستای اوره بروند و دخترهای اوره به مشا بیایند. این مدرسه قدمت ۴۰ ساله دارد و در تمام این مدت هم مختلط بوده؛ اما حالا رئیس آموزشوپرورش دماوند اصرار دارد که باید تفکیک شوند. پدر یکی از دانشآموزان دختر در مشا به «خبرآنلاین» میگوید: «من ۱۳، ۱۴ ساله که دماوند هستم. یک دختر دارم که کلاس چهارمه و حالا مدرسه مشا اجبار کردن که باید تفکیک جنسیتی بشه و دخترهای روستای اوره بیان مشا با دخترهای ما تو یک مدرسه درس بخونن و پسرهای مشا برن اوره؛ اما دخترهای اوره به مشا نیومدن و رفتن دماوند. برای همین کار ما سخت شده.»
او درباره وضعیت مدرسه و مسیر مشا تا اوره میگوید: «مدرسه اینطوری بود که بچهها از اول تا پنجم باهم درس میخوندن و مختلط بود اما بعد از اون پسرها برای کلاس ششم به دماوند میرفتن؛ اما الان میگن که باید کلا از کلاس اول تفکیک جنسیتی بشه. مشا تا اوره حدودا ۲۰ دقیقه با ماشین فاصله داره و بهنظر کم میاد اما تو زمستون و یخبندون خیلی خیلی سخت میشه و عملا نمیشه برن مدرسه. جدای از این باید سرویس مدرسه بگیرم و برای این ۲۰ دقیقه، حداقل ۲۵۰ هزارتومن پول سرویس بدم که ندارم. چرا باید برای تحصیل و درسخوندن پول داد؟ با این وضعیت نمیخوام بچهام درس بخونه؛ میخوام ترک تحصیل کنه و مثل خودم بیسواد باشه ولی همسرم اصرار داره که باید بره مدرسه.»
این پدر درباره تلاشهایشان برای صرفنظر کردن رئیس آموزشوپرورش دماوند، میگوید: «مدرسه مشا چند طبقه است و میتوانستند جوری کلاسهای دخترها و پسرها را برگزار کنند که اصلا همدیگر را نبینند؛ اما توجهی نمیکنند. با امام جمعه دماوند هم حرف زدیم ولی فایدهای نداشت. حتی گفتیم بچهها کلاس اول تا سوم را همینجا بمانند و بعد از آن تفکیک شود ولی قبول نکردند. حتی گفتیم شیفتی کنند که دختر و پسر همزمان در مدرسه نباشند ولی بازهم قبول نکردند؛ رئیس آموزشوپرورش مخالفت میکند. واقعا نمیدونیم باید چیکار کنیم؟ از یک طرف پول نداریم که برای بچهها سرویس بگیریم و از طرف دیگه نمیخواهیم که بچهمان هم بیسواد باشد.»
یکی از اعضای انجمن اولیا و مربیان مدرسه مشا هم به «خبرآنلاین» میگوید: «۴۰، ۵۰ ساله که این مدرسه اینجاست و الان ۱۱ ساله که بازسازی شده. از قدیم مختلط بود تا امسال که گفتن باید تفکیک بشه. این مدرسه یکی از مجهزترین و بهترین مدرسههای دماوند است و اکثر دانشآموزان آن اتباع افغان هستند. خانوادههای محرومی اینجا هستند که در خوراک روزانهشان ماندهاند؛ چطور پول سرویس بدهند؟ خیلی از خانوادهها بیکارن، مشکل مالی دارن و در مقابل تعداد بچههایشان هم زیاد است. با فرمانداری، دفتر امام جمعه، اعضای شورای شهر و .. حرف زدیم ولی رئیس آموزشوپرورش از ترس اینکه نکند مشکلی بهوجود بیاید، میگوید اگر هم هم قبول کنند من قبول نمیکنم.»
او در ادامه میگوید: «شرایط جوی اینجا در زمستان بسیار بد است؛ به مشاور رئیس آموزشوپرورش گفتم حداقل قبول کنید که بچههای اول تا سوم همینطور مختلط بیایند و بعد از آن تفکیک شوند که انگار قبول کردهاند. مدرسهای که در اوره است خراب است و عقلانی نیست با این مسیر دشوار، ۲۰ دقیقه راه سخت را برای رفتن به مدرسه انتخاب کنند. رفتن به دماوند برای ما خیلی راحتتر است ولی رئیس آموزشوپرورش به مدارس دماوند گفته که بچههای مشا را ثبتنام نکنند؛ چون اینطوری مدرسه اوره تعطیل میشود. مدرسه آنجا بسیار کثیف است و هیچ امکاناتی ندارد. وقتی هم میگوییم همین مدرسه مشا را شیفتی کنید، میگویند نیرو نداریم. همین شرایط باعث میشود خیلیها قید مدرسه رفتن را بزنند.»