هشت سال بعد از دولت «محمود احمدینژاد»، پروژه تسلط نیروهای «حزباللهی» بر دانشگاههای کشور، اینبار در دولت «ابراهیم رئیسی» در حال پیگیری است.
در سابقه اغلب سرپرستهای جدید برخی دانشگاهها، یا سابقه عضویت در بسیج و سپاه و یا فعالیت در شورای اسلامی کردن دانشگاهها دیده میشود.
در حکم «محمد مقیمی» که به جای «محمود نیلی احمدآبادی»، سرپرستی دانشگاه تهران را بر عهده گرفته است؛ اجرای تمامی محورهای سند دانشگاه اسلامی، مورد تاکید وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفته است.
هر چند برکناری نیلی احمدآبادی، درست یک روز بعد از درخواست او از رییس قوه قضاییه برای آزادی «کسری نوری»، دانشجوی دانشگاه تهران و درویش گنابادی زندانی رخ داد، اما شواهد نشان میدهد پیش از این هم وزیر علوم دستکم دو گزینه را برای جانشینی نیلی احمدآبادی انتخاب کرده بود.
محمد مقیمی سالها عضویت در شورای تحول علوم انسانی را بر عهده داشته است. نهادی که زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، به پروژه اسلامی کردن رشتههای علوم انسانی دانشگاهها یاری میرساند.
شورای اسلامی کردن دانشگاهها که از سال ۱۳۹۲ و با تدوین آییننامه جدید آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی کار خود را آغاز کرد، به افزودن واحدهای درسی مذهبی به رشتههای دانشگاهی مختلف و حذف و اصلاح برخی واحدهای دیگر میپردازد.
محمد مقیمی چندین مقاله با همین موضوعات در نشریه دانشگاه امام حسین که خودش سردبیری آن را بر عهده داشته، منتشر کرده است. مقیمی به عنوان استاد رشته مدیریت، در یکی از مقالات، تعریفی را از الگوی مدیریت اسلامی ارائه کرده که میتوان آن را مصداق بارز این جمله آیتالله «روحالله خمینی»، رهبر نخست جمهوری اسلامی دانست: «حفظ نظام، اوجب واجبات است.»
مقیمی نوشته است: «مدیران باید تا حدی مطلوبها را پیگیری کنند که به تفرقه و فروپاشی جامعه (حکومت) منجر نشود که این موضوع خط قرمز است.»
دانشجویان زن او میگویند، آنقدر بر سر مساله حجاب به آنها فشار میآورده که بارها از ورود برخی که به گفته او «بد حجاب» بودهاند، به کلاسهای خود جلوگیری کرده است. با این که کاملا خود را معتقد به جمهوری اسلامی معرفی میکرده، ولی تلاش میکرد خود را غیرسیاسی و متعهد به فعالیت علمی نگه دارد.
کارنامه تالیفات علمی محمد مقیمی، از تناقض پر است. در حالی که در کتاب «اداره امور حکومتهای محلی»، از مدیریت دموکراتیک شوراهای شهر و شهرداریها دفاع کرده، در مقاله دیگری، مدیران حکومت اسلامی را در برابر خدا پاسخگو دانسته است.
مناصبی مثل عضویت در هیات اجرایی جذب هیات علمی دانشگاه تهران، ریاست هیات نظارت و ارزیابی آموزش عالی استان قم و ریاست کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاهها و موسسات آموزش عالی همین استان نشان میدهد، محمد مقیمی، سرپرست دانشگاه تهران، نقش مهمی در سیستم گزینش استاد و دانشجو و تدوین برنامه درسی دانشگاهها داشته است.
سرپرست حزباللهی، با کارنامهای سنگین از فساد اقتصادی و سیاسی
پیش از آمدن محمد مقیمی به جای محمود نیلی احمدآبادی در مقام ریاست دانشگاه تهران، این «حسین قناعتی» رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که به عنوان نخستین سرپرست جدید دانشگاهها در دولت ابراهیم رئیسی منصوب شد.
مدیری که بر خلاف محمد مقیمی، سرپرست جدید دانشگاه تهران، کارنامه بهشدت جنجالی دارد. عضو سپاه پاسداران از بدو تاسیس آن و بسیج دانشگاه و متهم به فساد مالی، تنها بخشی از کارنامه جنجالبرانگیز سرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی تهران است. گفته شده قناعتی، دو محکومیت قطعی به قتل عمد به خاطر اشتباه پزشکی داشته که با روابط سیاسی از آنها رها شده است.
خودش در یک مصاحبه گفته از همان زمان تحصیل در دوره راهنمایی، در سرکوب اعتراضات خیابانی سازمان مجاهدین خلق در تهران شرکت داشت.
رزمنده جنگ هشت ساله بود که با رانت کرسی دانشجویی علوم پزشکی دانشگاه تهران را به دست آورد و بعد هم با سهمیه تخصص رشته رادیولوژی همین دانشگاه را گرفت. دی ماه سال گذشته، دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ممنوعیت واردات واکسنهای انگلیسی و آمریکایی را کاملا «علمی» خواند و فروردین امسال، واردات واکسن را در مقابل واردات دارو بهصرفهتر دانست.
حسین قناعتی، دبیر شورای سیاستگذاری کمیته سلامت ستاد ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری امسال بود. در گزارشی که وبسایت «رادیو زمانه» منتشر کرده است، او را یکی از پدرخواندههای واردات تجهیزات پزشکی معرفی کرد که این دستگاهها را با قیمت چندین برابر در ایران به فروش میرساند: «حسین قناعتی از پدرخواندههای رادیولوژی انتروانسیونل است. گفته میشود احتمالا داماد شیخ محمد یزدی است و دو پرونده با حکم قطعی قتل عمد به علت اقدامات درمانی نادرست داشته؛ اما با نفوذی که یزدی در دستگاه قضایی دارد، پروندهها را مختومه کرده است. فساد اخلاقی وی زبانزد است.»
از سال ۱۳۹۸ گروهی را با عنوان «اتاق فکر ستاد فرماندهی عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران» تاسیس کرد و خودش رییس آن شد. از طریق این اتاق فکر توانست هم وارد پروژههای پولساز سپاه پاسداران به اسم «مبارزه با کرونا» شود.
خود حسین قناعتی مدعی است، همین اتاق فکر ستاد فرماندهی مدیریت کرونا در تهران بود که پروژه «بیماریابی، درمان، کمک مومنانه و رصد بیماران» کرونایی را در قالب طرح شهید سلیمانی راهاندازی کرد. پروژهای که سپاه پاسداران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متولی آن بودند و تنها در اواخر سال گذشته ١٢٠٠ میلیارد تومان بودجه به خود اختصاص داد.
همزمان و به بهانه همین طرح قاسم سلیمانی به مجلس یازدهم و رییس آن، سردار محمدباقر قالیباف نزدیک شد. در حالی که بر استفاده از ماسک برای جلوگیری از کرونا تاکید میکرد، حضور بدون ماسک و لباس ویژه قالیباف در میان بیماران کرونایی «بیمارستان امام خمینی» تهران را مثبت ارزیابی کرد.
بلافاصله بعد از انتصاب به سرپرستی دانشگاه علوم پزشکی تهران، یکی از نخستین مسئولانی که قناعتی با آنها دیدار کرد، خود قالیباف، رییس مجلس بود.
قطب علوم انسانی کشور، در دستان یک بسیجی تندرو
غیر از حسین قناعتی و محمد مقیمی، برخی رسانههای داخلی در مورد انتصاب «عبدالله معتمدی»، به سرپرستی دانشگاه علامه طباطبایی، قطب علوم انسانی کشور گمانهزنی کردهاند. معتمدی رییس بسیج اساتید این دانشگاه است و عضویت کارگروه روانشناسی شورای تحول علوم انسانی را دارد.
«طرح بومیسازی کتاب روانشناسی تحولی پیشرفته» و «بازنگری برنامه درسی رشته روانشناسی عمومی در مقطع کارشناسی ارشد»، دو تحقیقی هستند که عبدالله معتمدی برای شورای تحول علوم انسانی نوشت.
«بررسی کیفیت ارتباط با خداوند در دوره سالمندی»، یکی دیگر از تحقیقات او به زبان فارسی و«شخصیت کامل از دیدگاه اصول کافی»، از مقالات این استاد روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی به زبان انگلیسی است. معتمدی که در جریان انتخابات ریاستجمهوری، بیانیه اساتید این دانشگاه در حمایت از ابراهیم رئیسی را امضا کرده بود، در سالهای گذشته هم در گفتوگو با رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران، مخالفت خود را با سیاست خارجی «حسن روحانی»، رییسجمهور پیشین مطرح کرده بود.
او سال ۱۳۹۶ و پیش از خروج آمریکا از برجام، این اتفاق را «غیرممکن» دانسته و از برخورد غیرمقتدارانه دولت حسن روحانی در مذاکرات هستهای انتقاد کرده بود.
حالا باید دید با پیگیری پروژه تسلط مدیران اصولگرا در راس دانشگاههای کشور، آیا بگیر و ببند دانشجویان فعال و به تعطیلی کشاندن تشکلهای دانشجویی هم مانند دوره ریاستجمهوری محمود احمدینژاد دنبال خواهد شد یا نه. هنوز انتصاب معتمدی به ریاست دانشگاه علامه طباطبایی قطعی نشده است، ولی اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بعید نیست که این دانشگاه، دوران کابوسوار ریاست «صدرالدین شریعتی» بر این دانشگاه در دوره محمود احمدینژاد را باز هم تجربه کند.
میلاد پورعیسی / ایران وایر: