سرانه مصرف روزانه گوشت بر اثر تشدید فقر به ۳۵ گرم رسید

By | ۱۴۰۳-۰۹-۱۴

هر کیلو فیله گوسفندی بیش از میلیون تومان و یک کیلو ران گوسفندی نیز حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان فروخته می‌شود

معاون بهداشت وزیر بهداشت و درمان جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که سرانه مصرف گوشت، شیر و لبنیات ایرانیان به کمتر از نصف میزان مجاز و نیاز طبیعی انسان رسیده است.

علیرضا رئیسی روز چهارشنبه ۱۴ آذر با تاکید بر بیان اینکه «سرانه مصرف گوشت باید ۷۵ گرم باشد، اما اکنون در کشور ما روزانه ۳۵ گرم است، افزود: «سرانه مصرف شیر و لبنیات هم در کشور پایین است. با گران شدن مواد غذایی اصلی مانند گوشت سفید و قرمز، سرانه مصرف آن کاهش می‌یابد. روزانه باید ۲۵ گرم فیبر مصرف شود، در حالی که این میزان در کشور ما اکنون ۱۵ گرم در روز است. نان سبوس‌دار و سبزیجات و میوه‌ها منبع فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر از بروز مشکلات گوارشی و سرطان‌ها جلوگیری می‌‌کند.»گوشت قرمز

پیش از این و تحت تاثیر گسترش فقر و مشکلات معیشتی میان ایرانیان، وزارت بهداشت دولت ابراهیم رئیسی در زمستان سال ۱۴۰۲ اعلام کرده بود که سرانه مصرف گوشت دهک‌های پایین اقتصادی در جامعه ایران به ۲ کیلو در سال رسیده است. حالا نیز معاون وزارت بهداشت دولت پزشکیان ضمن تاکید بر بحرانی‌تر وضعیت اقتصادی شهروندان، می‌گوید هربار افزایش قیمت شیر و لبنیات هم مانند اقلام دیگر به‌طور مستقیم باعث کاهش مصرف آن میان ایرانیان می‌شود.

اما درحالی قیمت انواع گوشت قرمز در بازار ایران از کیلویی ۷۰۰ هزار تا بیش از یک میلیون تومان متغیر است که به تازگی یکی از اعضای هیات‌مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه، با اشاره به نقش دلالان و برخی مدیران دولتی در افزایش بیش از اندازه قیمت گوشت گفت: «گوشت وارداتی که باید کیلویی ۸ دلار به دست مصرف‌کننده برسد، الان بالای ۲۰ دلار در مغازه‌ها به فروش می‌رسد.»

بر اساس اعلام رسانه‌های رسمی در ایران، قیمت یک کیلو فیله گوسفندی در آبان ۱۴۰۳ از یک میلیون تومان رد شد و ران گوسفندی نیز با قیمت یک میلیون و ۵۸۹ هزار تومان به فروش می‌رسد. در همین حال حسین راغفر، اقتصاددان ساکن ایران، درباره دلیل مصرف زیاد نان در ایران گفته است که «مصرف نان در ایران زیاد است، چون بسیاری از مردم چیز دیگری برای خوردن ندارند.»

در چنین وضعیتی با توجه به اعتراف بسیاری از مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی به افزایش ناترازی‌های اقتصادی و کمبود بودجه، به نظر می‌رسد میزان کاهش کیفیت غذای ایرانیان و تشدید ناتوانی بیش از ۷۰ درصد جامعه ایران در فراهم کردن اقلام اساسی و غذای مورد نیاز ادامه‌دار شود.

روز هفتم آذر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری نظام ایران گفت دولت او توان اقتصادی خاصی برای بهبود وضعیت اقتصادی یا توقف روند تشدید فقر میان جامعه ایران ندارد و همزمان رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران نیز اعلام کرده بود که امکان تامین مالی پروژه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای برای دولت «تقریبا به صفر» رسیده است.

این درحالی است که  وعده تداوم سیاست‌های تنش‌زای منطقه‌ای و درگیری با غرب همچنان در بیان عالی‌ترین مقام‌های جمهوری اسلامی تکرار می‌شود. بنا بر اعلام نمایندگان مجلس شورای اسلامی، میزان حقوق بازنشستگان و حداقل حقوق کارگری در سال آینده حدود ۱۲ میلیون تومان تعیین شده است که با توجه به خط فقر دست‌کم ۳۰ میلیون تومانی در ایران و تورم رسمی ۴۳ درصدی، در سال آینده گروه‌های بیشتری از دهک‌های اقتصادی محتاج تامین نیازهای اولیه غذایی و خوراکی خواهند شد.

در همین رابطه ایلنا در گزارشی با عنوان «از برق تا تخم‌مرغ؛ همه چیز را گران کرده‌اند» درباره موج جدید گرانی‌ها در ایران نوشت: «بمب آزادسازی قیمت‌ها قوی‌تر و پرصداتر از همیشه ترکیده و ترکش‌های آن به همه بخش‌های اقتصاد سرایت کرده است. قبوض برق و انرژی، گوشت و تخم‌مرغ، دلار و طلا و سکه، خودرو و مسکن در چند ماه ابتدایی دولت پزشکیان با سرعت نور گران شده‌اند و خلاصه هیچ بخشی از تورم و گرانی بی‌نصیب نمانده است. افزایش ناگهانی و ۳۸ درصدی تعرفه‌های برق خانگی و بالا رفتن ۳۰ درصدی نرخ خودروهای داخلی در یک شب از آن جمله است.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *