ابراهیم رئیسی از تأسیس “یگان حفاظت آستان قدس رضوی” خبر داد. علی اکبر افراسیابی در مقام فرمانده این یگان منصوب و معارفه شد. متولی آستان قدس رضوی در مورد دلیل تأسیس این یگان گفت که این مکان همواره “هدف دشمنان” است.
دویچه وله:
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی: «یگان حفاظت آستان قدس رضوی با موافقت ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل شده و مأموریت آن صیانت و حفاظت از زیرساختها، اماکن و اموال و انجام بخشی از وظایف انتظامی و حفاظتی آستان است.»
مراسم معارفه علی اکبر افراسیابی که با حکم فرمانده ناجا به عنوان فرمانده یگان حفاظت آستان قدس رضوی منصوب شده است، روز پنجشنبه ۱۰ آبان (اول نوامبر) با حضور ابراهیم رئیسی و حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، برگزار شد.
متولی آستان قدس رضوی در این مراسم با اشاره به اینکه حرم امام هشتم شیعیان همواره “هدف دشمنان” بوده، گفت: «یکی از مأموریتهای ما حفظ اماکن متبرکه از هر گونه آسیب است، زیرا همیشه این اماکن مورد طمع افراد شرور و شیاد قرار دارد.»
رئیسی تأکید کرد که “آرامش” زائران «با سخنرانی و بخشنامه به دست نمیآید، بلکه برای ایجاد آن باید فرآیندی طی شود تا زائران با خاطر آسوده زیارت دلنشینی را تجربه کنند».
به نظر میرسد “تأسیس” این یگان با هدف تمرکز اقدامات امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی انجام گرفته باشد، زیرا پیش از این هم نهادی با عنوان “یگان حفاظت و امنیت حرم رضوی” به فرماندهی حسن رمضانزاده وجود داشته است. سرهنگ پاسدار رمضانزاده خود ۱۷ مهرماه سال گذشته (۱۳۹۶) “تصمیمگیریها و تدابیر امنیتی” اجرا شده در حرم امام هشتم شیعیان را “حاصل اجماع دستگاهها و نهادهای اطلاعاتی” عنوان کرده بود.
رمضانزاده همچنین گفته بود که “گروهکهای تکفیری و تروریستی، طرحها و برنامههایی” را برای برهم زدن امنیت و آرامش زائران “در دستور کار” خود دارند.
سابقه اقدامات ویژه حفاظتی و امنیتی در حرم امام هشتم شیعیان به پس از انفجار روز ۳۰ خرداد سال ۷۳ بازمیگردد. در این انفجار که نخستین حمله به یک هدف غیرنظامی در ایران پس از ناآرامیهای دهه ۱۳۶۰ بود، ۲۶ نفر کشته و حدود ۳۰۰ نفر زخمی شدند.
این حمله از سوی نهادهای امنیتی ایران به سازمان مجاهدین خلق نسبت داده شد، اما همزمان خبرهایی هم منتشر گردید مبنی بر اینکه گروههای سنیمذهب “سپاه صحابه” و “نهضت اسلامی ایران” در پاکستان مسئولیت این حمله را پذیرفتهاند. گزارش شده بود که این حمله با هدف تشدید “اختلاف شیعه و سنی” صورت گرفته است. صحت این ادعاها اما هنوز هم به شکلی مستقل بررسی و تأیید نشده است.
متهمان پرونده حمله به مجلس ایران و مقبره بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز روز ۱۵ اردیبهشتماه گذشته در جریان “جلسه محاکمه عوامل داعش”، از جمله به برنامهریزی برای حمله تروریستی به حرم امام هشتم شیعیان و تلاش برای “عملیات انتحاری” در این مکان متهم شده بودند.
در جریان حمله روز ۱۷ خرداد سال گذشته به مجلس ایران و مقبره بنیانگذار جمهوری اسلامی دستکم ۱۷ نفر کشته و ۵۲ نفر زخمی شدند. در پی این حمله که با کشته شدن هر پنج مهاجم همراه بود، گروه تروریستی “دولت اسلامی” (داعش) مسئولیت عملیات را برعهده گرفت.
سرهنگ پاسدار حسن رمضانزاده چهارماه پس از این حمله اعلام کرد که به دلیل “تغییر رویکرد دشمنان انقلاب اسلامی بویژه در زمینه اماکن مذهبی، تغییر برخی از تاکتیکهای امنیتی” در حرم امام هشتم شیعیان نیز “ضروری” تشخیص داده شده و این “نیاز” دیده شده است که برای “خنثیسازی توطئهها” و جلوگیری از ناامنی در سطح حرم “حلقههای امنیتی و حفاظتی با فاصله دورتری” از این مکان ایجاد شوند.