گوشتهای قربانی حج، امسال هم به ایران بر‌نمی‌گردد

By | ۱۳۹۸-۰۵-۲۲

با وجود مذاکرات مقام‌های ایران و عربستان برای بازگرداندن لاشه گوشت‌های قربانی حجاج ایرانی به کشورشان، امسال هم این گوشت‌ها به ایران بازگردانده نمی‌شود.

پیش آغاز مراسم حج امسال، قاضی‌عسکر، نماینده پیشین رهبر جمهوری اسلامی در امور حج از مذاکراتی با مسئولان عربستان برای بازگرداندن گوشت‌های قربانی کاروان حج شهروندان ایرانی صحبت کرده بود.

به گفته سازمان حج و زیارت ایران، کاروان ایرانی‌ها در مجموع ۸۶ هزار و ۵۰۰ دام در روز یکشنبه (۲۰ مرداد) ذبح کرده است؛ علاوه بر آن ۱۵۰۰ راس دام هم امروز قربانی شده‌اند.

او گفته بود: “دولت عربستان چند سال پیش آماده بود که ما گوشت‌های قربانی را به کشور بازگردانیم اما برخی در کشورمان اما و اگرهایی در خصوص این گوشت‌ها آوردند و گفتند ممکن است سالم نباشد ولی ما تصمیم گرفته‌ایم امسال مذاکراتی را در خصوص برگرداندن ۸۱ هزار لاشه گوسفند به کشور آغاز کنیم تا این ۸۱ هزار لاشه در کشور و در مراکزی مانند بهزیستی و کمیته امداد توزیع شود.”

اما اکنون خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از علی رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت ایران گفته این لاشه‌ها قرار است به همراه سایر گوشت‌های قربانی حجاج سایر کشورهای اسلامی به ۲۷ کشور محروم ارسال شود.

به گفته سازمان حج و زیارت ایران، کاروان ایرانی‌ها در مجموع ۸۶ هزار و ۵۰۰ دام در روز یکشنبه (۲۰ مرداد) ذبح کرده است؛ علاوه بر آن ۱۵۰۰ راس دام هم امروز قربانی شده‌اند.

لاشه گوشت‌های قربانی با نظارت بانک توسعه اسلامی به کشورهای محروم اهدا می‌شود.

معمولا بخشی از گوشت‌های قربانی‌شده پس از معاینه به زائران و افراد نیازمند حاضر در منا داده می‌شود و مابقی هم از راه‌های دریایی و زمینی به کشورهای محروم ارسال می‌شود.

ایران و عربستان روابط دیپلماتیک ندارند اما دو کشور در امور حج با هم همکاری می‌کنند.

از سال ۱۳۷۷ کشتارگاهی مکانیزه زیر نظر شرکتی وابسته به بانک توسعه اسلامی در خارج از منا به بهره‌برداری رسید
از سال ۱۳۷۷ کشتارگاهی مکانیزه زیر نظر شرکتی وابسته به بانک توسعه اسلامی در خارج از منا به بهره‌برداری رسید

مقام‌های سازمان حج و زیارت ایران گفته‌اند امسال نزدیک به ۸۸ هزار زائر ایرانی عازم عربستان شده‌اند.

هزینه گوشت‌های قربانی هر سال پیش از سفر حج از زائران گرفته می‌شود؛ این هزینه بر اساس نرخ مصوب بانک توسعه اسلامی برای زائران همه کشورهای اسلامی به ریال سعودی تعیین می‌شود.

هزینه ارزی گوسفند با واحد پولی زائر، معادل‌سازی می‌شود.

تا سال ۱۳۶۰ که قربانی کردن دام شامل گوسفند، گاو و شتر با روش‌های سنتی انجام می‌شد و تنها بخشی از این گوشت‌‌های قربانی به کشورهای محروم ارسال می‌شد.

اما از آن سال احداث کشتارگاه‌های صنعتی در خارج از منا آغاز شد و سال ۱۳۷۷ کشتارگاهی مکانیزه زیر نظر شرکتی وابسته به بانک توسعه اسلامی بهره‌برداری شد که بخشی از فضای آن نیز به زائرانی که می‌خواهند خودشان ذبح را انجام دهند، اختصاص داده شد.

این کشتارگاه امکان ذبح همزمان حدود ۶۷ هزار قربانی را دارد که معمولا برای هر ۳۰ راس دام یک قصاب در نظر گرفته می‌شود.

دام
بنابر اعلام مرکز آمار ایران قیمت هر کیلو گوشت گوسفند از تیر ماه پارسال تا تیر ماه ۱۳۹۸ دو برابر شده است

ایران سال‌هاست به دنبال بازگرداندن لاشه‌ گوشت‌ها قربانی شده به این کشور است که تا کنون عملی نشده است.

بانک توسعه‌ اسلامی حدود ۵ سال پیش گفته بود بر اساس توافق با کمیته امداد ایران، قرار است هر سال بخشی از گوشت قربانی‌ها به ایران فرستاده ‌شود.

لاشه دام‌های قربانی شده در حالی امسال هم به ایران باز نمی‌گردند که از سال پیش تا کنون قیمت گوشت در این کشور از افزایش قابل توجهی برخوردار بوده است.

بنابر اعلام مرکز آمار ایران قیمت هر کیلو گوشت گوسفند در تیر ماه پارسال حدود ۵۰ هزار تومان بوده که در تیر ماه ۱۳۹۸ به نزدیک ۱۰۰ هزار تومان رسیده است.

اتحادیه دامداران ایران قیمت مصوب هر کیلو دام زنده سبک برای عید قربان ۴۲ را هزار تومان اعلام کرده است.

در چند روز اخیر قیمت دام زنده برای عید قربان در بازار از ۳۶ هزار تومان تا ۴۸ هزار تومان متغیر بوده است.
بی بی سی: