حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، پیشنهاد فرانسه برای اضافه شدن عربستان سعودی به مذاکرات هستهای با ایران و همچنین مذاکره مجدد درباره برجام را رد کرد و گفت: «هیچ بندی از برجام عوض نخواهد شد و هیچ فردی هم به برجام اضافه نخواهد شد».
او که روز چهارشنبه، ۱۵ بهمن، در جلسه هیئت دولت سخن میگفت، خطاب به مقامهای کشورهای غربی گفت در این باره با «صراحت» حرف میزند و نباید «حرفهای ناروا» گفته شود.
رئیسجمهور ایران همچنین گفت دولت آمریکا «ناقض قطعنامه ۲۲۳۱» شورای امنیت سازمان ملل است و نباید «هی بحث برجام کنند».
آقای روحانی افزود برجام حاصل ۱۲ سال مذاکره و فعالیت بوده و اگر کشورهای درگیر این توافق دوست دارند در این توافق باشند، «اهلا و سهلا» و اگر دوست ندارند هم «اهلا و سهلا، بروند دنبال زندگی خودشان».
رئیسجمهور ایران تأکید کرد که اگر آمریکا به برجام برگردد، ایران نیز به طور کامل تعهدات خود در برجام را انجام خواهد داد.
در حال حاضر نحوه احیای کامل برجام به یک موضوع مناقشهبرانگیز تبدیل شده است. دولت آمریکا میگوید ایران به اجرای کامل برجام متعهد نیست و برای احیای برجام باید به تعهدات هستهای خود طبق توافق بازگردد.
دولت ایران در مقابل اعلام کرده است که آمریکا باید پیش از بازگشت برجام اقدام به لغو تحریمها کند.
علاوه بر این، رئیسجمهوری فرانسه روز جمعه ۱۰ بهمن در مصاحبهای با شبکه بری العربیه گفته بود هر مذاکره جدیدی با ایران پیرامون برجام «بسیار سختگیرانه» خواهد بود و عربستان نیز در مذاکرات پیش رو با ایران باید حضور داشته باشد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز پیش از این پیشنهادات مطرح شده درباره برجام را «غیرعملی» دانسته بود.
او به تازگی پیشنهاد کرد که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پا پیش گذاشته و برنامهای برای «بازگشت هماهنگ» ایران و آمریکا به برجام تنظیم کند.
او گفته است برای این مرحله نیاز به مذاکره نیست و جوزپ بورل «میتواند این ترتیبات اجرایی را هماهنگ کند».
با این حال ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به اظهارات ظریف گفته است که هنوز برای بررسی پیشنهاد ایران درباره بازگشت به برجام زود است.
او تصریح کرده است، در این فرایند گامهای (بسیاری) وجود دارد تا به نقطهای برسیم که مستقیما با ایرانیها وارد تعامل شویم و مایل باشیم هرگونه پیشنهادی را بررسی کنیم.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز ۹ بهمن با اشاره به این که برجام فعلا در وضعیت «بنبست» است، گفت باید ایران و آمریکا برای خروج از این وضعیت تعامل و همکاری کنند.
موضوع عدول ایران از تعهدات هستهایش در هفتههای اخیر پس از آنکه مجلس شورای اسلامی طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» را به تصویب رساند، حساستر شده است.
مجلس ایران در این مصوبه که روز ۱۱ آذر تصویب کرد، دولت را ملزم کرده است که سالانه ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد ذخیره کند و اگر تا سوم اسفند سال جاری، تحریمهای مالی، بانکی و نفت حذف نشود، بازرسان آژانس از ایران اخراج شوند و ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز گذشته هشدار داد چنان چه ایران به نقض تعهدات هستهای خود ادامه دهد، تنها «چند هفته» تا تولید مواد شکافتپذیر هستهای (موسوم به شکافا) برای ساخت سلاح هستهای فاصله دارد.
پیش از این، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، با هشدار درباره اجرای کامل این قانون توسط دولت ایران، خواستار افزایش تلاشهای بینالمللی برای نجات برجام شده بود.