شماری از رؤسای انجمنهای پزشکی ایران با انتشار طوماری نسبت به اقدامات قهری و خشونتآمیز مقامات جمهوری اسلامی با کادر درمان و پزشکان ابراز نگرانی کردند.
در این طومار که به امضای بسیاری از روسای انجمنهای پزشکی رسیده است علاوه بر اشاره به کمبود در اقلام پزشکی نسبت به روند نزولی سلامت روان جامعه در پی بیحرمتی، بازداشتها، و برخوردهای خشونتآمیز با مردم و جوانان هشدار داده شده و از وجود چنین روندی در قبال اعضای جامعه پزشکی، دانشجویان و کادر درمان نیز ابراز نگرانی شده است.
در این نامه عنوان شده است که برخورد خشونتآمیز با اعضای جامعه پزشکی به خصوص دانشجویان، دستیاران و کادر درمان که «بی مزد و منت» کشور را از کرونا نجات دادند «بسیار دردآور و تلخ» بوده است و خاطرۀ آن، به سادگی پاک نخواهد شد.
امضاءکنندههای این طومار همچنین خواستار توقف برخوردهای امنیتی و قضایی با مردم شدهاند.
امضاءکنندگان این نامه در رابطه با کمبود داروهای اولیه، به ابراز آمادگی شرکتهای دارویی برای تهیه داروهایی با قیمت نجومی تحت پوشش بیمه به رغم کمبود داروهای حیاتی اشاره کرده و پرسیدهاند: «چه تصوری جز سودجویی و ناکارآمدی بر خاطر میگذرد؟»
این اعضای جامعه پزشکی همچنین هشدار دادهاند که ممکن است «نوشدارو»ی درک واقعیات جاری جامعه و همدردی با احساسات جریحه دار شده ملی، زمانی به جامعه برسد که «کار از کار گذشته باشد.»
در واکنش به این طومار، فخرالدین حجازی، دبیر کمیسیونهای انجمنهای علمی گروه پزشکی در نامهای خطاب به رؤسای انجمنها از آنها خواسته است تا «صرفا» در زمینههای علمی و پژوهشی فعالیت کنند. در این نامه آمده است که کسی به نام انجمن، «حق فعالیت سیاسی» و «وابستگی به احزاب سیاسی» ندارد.
در آغاز اعتراضات سراسری ایران، انجمن روانپزشکان ایران نیز در نامهای خطاب به ابراهیم رئیسی، نسبت به تسریع روند نزولی سلامت مردم ایران در پی استفاده از روشهای خشونتآمیز توسط حکومت هشدار داده بود. در این نامه آمده بود که این روشها را برای تغییر سبک زندگی مردم «فاقد پشتوانه علمی» است.
اعضای این انجمن همچنین با اشاره به اثرات «ویرانگر» افزایش مهاجرت نخبگان، خواستار یافتن دلایل آن و همچنین بازنگری در مفهوم «امنیت اجتماعی» شده بودند. انجمن روانپزشکان همچنین بر تأثیر درازمدت جلب افراد، گرفتن تعهد و انتقال اجباری و احساس بیعدالتی بر ذهن و رفتار مردم نیز تأکید کرده بود.
با گذشت سه ماه از آغاز اعتراضات سراسری در پی کشته شدن مهسا امینی، برخورد قهری حاکمیت با معترضان همچنان با شدت ادامه دارد. بر اساس آمار موجود از ۲۶ شهریور تا سوم آذر، ۴۴۵ نفر در اعتراضات ایران جان خود را از دست دادهاند که ۶۳ نفر از آنها کمتر از ۱۸ سال سن داشتند.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران همچنین تعداد بازداشتشدگان را هم تا پایان سوم آذر ۱۸۱۷۰ نفر اعلام کرد.
صدای آمریکا:
حداقل ۴۰ نفر از رؤسا و نمایندگان انجمنهای علمی پزشکی کشور بیانیهای پیرامون شرایط کنونی کشور نوشتهاند. آنجا نگرانیهای خود دربارهی کمبودهای پزشکی و سلامت روان جامعه را نیز گوشزد کردهاند. حالا طرف برداشته به آنها نامه زده که اظهارنظر سیاسی نکنید؛ همینقدر تباه و نابههنگام! pic.twitter.com/go5ijiyhRZ
— هادی یزدانی (@DrHadiyazdani) November 24, 2022