در آستانه سالگرد کشته شدن «مهسا [ژینا] امینی»، فشار نهادهای امنیتی بر خانوادههای جانباختگان افزایش یافته است. پدر «مهرشاد شهیدی»، جوان ۲۰ ساله اراکی که ۴آبان۱۴۰۱ براثر ضربوشتم توسط ماموران امنیتی جان باخت، یکی از افرادی است که توسط نهادهای امنیتی احضار و تهدید شده است.
روز ۵مرداد امسال، همزمان با تاسوعا، جمعی از شهروندان اراکی بر مزار مهرشاد جمع شدند و شعار «روحت شاد» سر دادند. براساس اطلاع «ایرانوایر»، شماری از شهروندان حاضر در این مراسم، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و با اتهامات ساختگی و جدی مواجه شدهاند. به گفته منابع آگاه، در مراسم روز تاسوعا، پدر مهرشاد عکسهایی از پسرش را میان حاضران توزیع کرده است، او حالا توسط نیروهای امنیتی با جان دیگر اعضای خانوادهاش تهدید شده است.
مزارش در آرامستان اراک، میعادگاه عاشقان وطن است؛ آشپز ۲۰ سالهای که روز ۴آبان۱۴۰۱، براثر ضربات متعدد باتون جان خود را از دست داد.
مهرشاد شهیدی، یک روز پیش از تولد ۲۰ سالگیاش کشته شد.
شاهدان عینی، آخرین لحظات زندگی مهرشاد را چنین روایت کردهاند: «با تمام توانی که داشت میدوید، مامورها دنبالش بودند، گاز اشکآور زدند، تعادلش را از دست داد، به یکی از سطل آشغالهای کنار خیابان خورد و افتد. ۸-۷ نفر ریختند سرش٬ ابتدا با شوکر و بعد با باتون زنند.»
ماموران بعد از چند دقیقه ضربوجرح، او را که روی زمین بدون حرکت مانده را بلند میکنند و کشانکشان میبرند.
بهرغم فشارهای نهادهای امنیتی و درحالیکه از خانواده او تعهد گرفته بودند که از قاتلان شکایتی ندارد٬ جمعیت زیادی در مراسم خاکسپاری مهرشاد شهیدی شرکت کردهاند. تصاویر و ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، جمعیت کثیری را نشان میدهد که شعارهای ضد جمهوری اسلامی سر میدهند و فریاد میزنند: «مهرشاد با غیرت، تولدت مبارک.»
مهرشاد یک روز بعد از بیستمین سالروز تولدش به خاک سپرده شد.
حال نزدیک به ۹ ماه پس از جانباختن مهرشاد شهیدی٬ همچنان خانواده او زیر فشارهای امنیتی است.
تهدید پدر داغدار
یکی از نزدیکان خانواده شهیدی به «ایرانوایر» گفت که طی ماههای گذشته، تقریبا هر روز پدر مهرشاد برای عدم پیگیری پرونده قتل پسرش و خودداری از دعوت از مردم برای حضور بر سر مزار او، تحت فشار نهادهای امنیتی قرار داشته است.
براساس اطلاع ایرانوایر، همچنین پس از مراسم روز تاسوعا که مردم اراک در اطراف مزار مهرشاد شهیدی برگزار کردند٬ دادستانی اراک پدر او را احضار کرده است.
در آن جلسه، فردی که ادعا میکرد از اطلاعات سپاه است٬ در حضور مقامات قضایی، «امیر شهیدی»٬ پدر مهرشاد٬ را تهدید میکند که از این پس مسوولیت بازداشت و صدمات جانی احتمالی افرادی که بهدلیل حضور بر سر مزار پسرش دستگیر میشوند٬ با اوست.
نماینده دادستانی استان اراک نیز از پدر مهرشاد میخواد تا دیگر مردم را بر سر مزار پسرش دعوت نکند و خطاب به او میگوید: «تاکنون با خانواده شما راه آمدیم و قبر پسر ضد انقلابت را خراب نکردیم٬ اگر به جمع کردن مردم در آرامستان ادامه بدهی٬ نشانی از قبرش باقی نمیگذاریم.»
به گفته منبع ایرانوایر پیشازاین نیز بارها به این خانواده وعده داده شده بود که در صورت همکاری با جمهوری اسلامی و پذیرفتن اینکه مهرشاد توسط «ضد انقلاب» و در راستای کشتهسازی٬ توسط «منافقین» به قتل رسیده است٬ از مواهب مالی برخوردار خواهند شد.
همچنین از سوی نهادهای امنیتی به پدر مهرشاد هشدار داده شده است نباید در آستانه سالگرد جانباختن مهسا امینی و آغاز اعتراضات «زن٬ زندگی٬ آزادی» و سالگرد جانباختن پسرش، اقدام به برگزاری هرگونه مراسمی در آرامستان اراک یا هر نقطه دیگری بکند؛ به او گفته شده است در صورت سرپیچی از این دستور، ممکن است یکی دیگر از اعضای خانوادهاش را مثلا در یک تصادف از دست بدهد.
خانواده مهرشاد تنها خانواده دادخواهی نیست که طی روزهای گذشته از سوی نهادهای امنیتی تحت فشار قرار گرفته است. همزمان با نزدیک شدن سالگرد قتل حکومتی مهسا[ژینا]امینی و اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، شماری از خانوادههای جانباختگان در این اعتراضات با انتشار پست و استوری در فضای مجازی اعلام کردند که «تا بعد از سالگرد، فعالیت در صفحه را متوقف» کردهاند.
خواهر «حدیث نجفی» و پدر و برادر «حمیدرضا روحی»، شامگاه شنبه ۲۱مرداد۱۴۰۲ با انتشار استوریهایی در اینستاگرام، ضمن تشکر از مردم ایران «برای همراهی در طول ماههای گذشته»، نوشتند که در آستانه «سالگرد»، آنها هیچ فعالیتی در صفحات خود نخواهند داشت. آنها همچنین نوشتهاند که برای عزیزانشان مراسم سالگرد برگزار نمیکنند و از مردم خواستند سر مزار آنها نیایند.
ادبیات این پیامها بسیار به همدیگر شبیه بوده و حاکی از تشدید فشار نهادهای امنیتی به آنهاست.
ماجرای تاسوعا در آرامستان اراک
روز ۵مرداد۱۴۰۲، مصادف با نهمین روز ماه محرم٬ تاسوعا٬ جمعی از شهروندان اراکی بر مزار مهرشاد شهیدی حاضر شدند. حاضران در آن مراسم شعار دادند «مهرشاد روحت شاد» و امیر شهیدی نیز قاب عکس فرزند شهیدش را بین مردم توزیع کرد.
براساس اطلاع ایرانوایر، شماری از شهروندان حاضر در این مراسم بازداشت شدند. ایرانوایر پیشتر هویت هفت تن از این شهروندان به نامهای «وحیدرضا عربی»، «محمد سلطانی»، «ابوالفضل خوران»، «مجید و مهدی نیکعهد»، «مریم بستانی»، «رامتین ادریسی» و «محمد کمانی» را اعلام کرده بود.
دو تن دیگر از شهروندان اراکی نیز در میان بازداشتشدگان بودند که هنوز هویت آنها مشخص نشده است.
از میان این شهروندان، مجید و مهدی نیکعهد، فعال سیاسی و روزنامهنگاران استان مرکزی هستند و خبر بازداشت آنها پیشتر بدون اشاره بهدلیل بازداشت، در خبرها منتشر شده بود.
بازداشت سایر شهروندان در سکوت خبری رخ داده و درحال حاضر در زندان اراک بهسر میبرند.
همزمان با این بازداشتها، رسانههای نزدیک به حکومت، اقدام به انتشار اخباری هماهنگ علیه افراد حاضر بر سر مزار مهرشاد شهیدی کردند.
«بهنام نظری» معاون سیاسی و امنیتی استاندار مرکزی نیز بدون اشاره به مصادیق، ادعا کرد: «مردم استان مرکزی معتقد و انقلابی هستند و بروز رفتار هنجارشکنانه در روز تاسوعای، حسینی سبب جریحهدار شدن عواطف عمومی شده، لذا برخورد با عوامل این اقدام یک مطالبه عمومی است.»
رییس کل دادگستری استان مرکزی نیز گفت: «شعبه و قاضی ویژهای برای رسیدگی تشکیل، و حرمتشکنان شناسایی شدهاند.»
در نهایت روز ۲۱مرداد۱۴۰۲، «عبدالمهدی موسوی٬» رییسکل دادگستری استان مرکزی٬ اعلام کرد که برای ۹ تن از متهمان پرونده «حرمتشکنان تاسوعا در اراک»، حکم صادر خواهد شد.
او عناوین اتهامی این افراد را «اهانت به مقدسات»، «اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت داخلی» و «تبلیغ علیه نظام» عنوان و ادعا کرد: «دیگر اتهام برخی از بازداشتشدگان، نگهداری موادمخدر است.»
وکیل خانواده شهیدی: مدارک و اسامی متهمان را دیدم
درحالیکه تاکنون نزدیک به ده تن از معترضان با اتهامهایی از جمله بستن خیابان و …، اعدام شدهاند٬ همچنان نام و هویت قاتلان معترضان جانباخته مشخص نشده است؛ پرونده قتل مهرشاد شهیدی نیز ازجمله پروندههایی است که همچنان در پیچوخم دستگاه قضایی معطل مانده است.
اکانت توییتری «دیدهبان ایران»٬ ۲۲مرداد۱۴۰۲ به نقل از وکیل خانواده مهرشاد شهیدینژاد نوشت: «اطلاعات موثقی درباره نام عاملان قتل مهرشاد داریم.»
«بابک اسلامیپارسانی»٬ وکیل خانواده شهیدی، تاکید کرده است: «در پرونده جاوید نام مهرشاد شهیدی با اطلاعات و مدارک و اسامی متهمان مواجهه شدهام.» به گفته آقای اسلامیپارسانی، بازپرس قرار عدم دسترسی برای وکیل اولیای دم صادر کرده و اعتراض به این امر در دادگاه کیفری یک اراک پذیرفته نشد است.
خانواده شهیدی بارها تاکید کردهاند که دادخواه خون فرزندشان هستند؛ آنها بارها گفتهاند: «مهرشاد معترض بود و برای آزادی رفت.»
سولماز ایکدر