“جمهوری اسلامی به حجم بزرگی از اسناد حساس اسرائیل دست یافت”

By | ۱۴۰۴-۰۳-۱۸

رسانه‌های ایران مدعی شده‌اند که دستگاه اطلاعاتی این کشور در جریان عملیاتی مخفی، به حجم گسترده‌ای از اطلاعات راهبردی، از جمله اسناد مرتبط با تأسیسات هسته‌ای و برنامه‌های دفاعی اسرائیل دست یافته است.

رسانه‌های ایران، از جمله صداوسیمای جمهوری اسلامی، خبرگزاری تسنیم و شبکه لبنانی المیادین به نقل از آنچه “منابع مطلع منطقه‌ای” خوانده‌اند، گزارش داده‌اند که سازمان اطلاعاتی ایران به “انبوهی از اطلاعات و اسناد راهبردی و حساس” مربوط به اسرائیل دست یافته است.

در این گزارش‌ها ادعا شده که این اسناد شامل “هزاران سند مربوط به پروژه‌ها و تأسیسات اتمی” اسرائیل و نیز مدارک مرتبط با برنامه‌های دفاعی این کشور است.

طبق این گزارش‌ها، عملیات مربوط به دستیابی به این اسناد مدتی پیش انجام شده، اما به دلیل حجم گسترده داده‌ها و ضرورت انتقال امن آن‌ها به مکان‌های محافظت‌شده در داخل ایران، رسانه‌ای‌کردن موضوع تا حصول اطمینان از امنیت کامل اطلاعات به تعویق افتاده است.

صداوسیما به نقل از منابع مذکور اعلام کرده که بررسی اسناد به‌دست‌آمده هنوز ادامه دارد و حجم تصاویر و ویدیوهای مرتبط، روند تحلیل اطلاعات را زمان‌بر کرده است.

جزئیات دقیقی از نحوه انجام این عملیات، محل رخداد آن، و چگونگی دسترسی ایران به این اسناد در گزارش‌های منتشرشده وجود ندارد. منابع رسمی دولت ایران نیز تاکنون در این‌باره اظهار نظری نکرده‌اند.

پاسخ ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

در همین حال، ایران هم‌زمان با انتشار این گزارش‌ها، در یادداشتی رسمی که تحت عنوان “موافقت‌نامه پادمانی NPT با جمهوری اسلامی ایران” در تاریخ ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ (۳۱ مه ۲۰۲۵) منتشر کرده، به گزارش اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی واکنش نشان داده است.

در این یادداشت، ایران بار دیگر تأکید کرده است که هیچ‌گونه انحرافی از اهداف صلح‌آمیز در برنامه هسته‌ای خود نداشته و تمامی فعالیت‌های هسته‌ای‌اش به آژانس اعلام و توسط این نهاد راستی‌آزمایی شده است.

در متن یادداشت آمده است که «هیچ مدرک معتبری وجود ندارد که ثابت کند موضوعات باقی‌مانده، خطر اشاعه‌ای به همراه داشته‌اند»، و نیز به انتقاد از استناد آژانس به اطلاعات تأییدنشده از منابع باز یا طرف‌های ثالث پرداخته شده است.

ایران همچنین مدعی شده که در برخی مکان‌هایی که آژانس مدعی کشف ذرات اورانیوم بوده، “خرابکاری یا اقدام خصمانه” عامل آلودگی بوده و مقامات امنیتی سرنخ‌های بیشتری در این زمینه یافته‌اند.

در بخشی از این پاسخ، ایران تأکید کرده که غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد طبق پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) ممنوع نیست و این فعالیت‌ها نیز تحت نظارت آژانس قرار دارند.

رقابت اطلاعاتی و سایبری جمهوری اسلامی و اسرائیل

ادعای دستیابی ایران به اسناد هسته‌ای اسرائیل، در حالی مطرح می‌شود که رقابت اطلاعاتی و حملات سایبری میان تهران و تل‌آویو در سال‌های اخیر شدت گرفته است.

در سال ۲۰۱۸،  بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، به نمایش اسنادی پرداخت که به گفته او، از “آرشیو هسته‌ای ایران” توسط سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل (موساد) در تهران به‌دست آمده بود. او با نمایش این اسناد به جامعه جهانی هشدار داد که فعالیت‌های هسته‌ای و “مشکوک” ایران را دست کم نگیرند.

در مقابل، جمهوری اسلامی نیز بارها اعلام کرده که در برابر اقدامات اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل، توانمندی‌هایی در عملیات متقابل دارد، هرچند اطلاعات روشنی از جزئیات این اقدامات ارائه نکرده است.

گزارش اخیر رسانه‌های ایران، در همین چارچوب قابل تحلیل است و می‌تواند بخشی از جنگ روانی، رسانه‌ای و اطلاعاتی میان دو کشور تلقی شود.

در شرایطی که مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب همچنان متوقف مانده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نسبت به برخی فعالیت‌های اعلام‌نشده ایران ابراز نگرانی کرده، این ادعا می‌تواند واکنش‌های بین‌المللی گسترده‌ای را به همراه داشته باشد.

منابع اسرائیلی تاکنون واکنشی رسمی به این گزارش‌ها نشان نداده‌اند.
دانیال عمری
دویچه وله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *