تشدید جیره‌بندی برق و افزایش خسارت‌ها؛ بهمن اعتراضات در راه است؟

By | ۱۴۰۴-۰۳-۱۸

تداوم قطع برق در بخش صنعتی، کشاورزی و خانگی موجی از نارضایتی مردم را در پی داشته و یک نماینده مجلس شورای اسلامی به مسعود پزشکیان هشدار داده که نارضایتی‌های ناشی از قطع برق همچون «بهمن» ممکن است به راه بیفتد.

بحران کمبود برق در ایران وخیم‌تر از پیش شده و بسیاری از شهرک‌های صنعتی ناچار به تعطیلی شده‌اند. روند زندگی شهروندان نیز در ابعاد مختلف با اختلال روبروست.

وبسایت «فرارو» در گزارشی اعلام کرده بخش زیادی از ضرر و زیان قطع برق، در مرحله اول به بخش صنعتی کشور تحمیل شده است. شهرک‌های صنعتی، پتروشیمی‌ها و کارخانجات درگیر قطع برق و ضررهای ناشی از آن شده‌اند. این مشکل سپس به بخش‌های تجاری و خانگی رسید. حتی واحدهای بهداشت و درمان از جمله بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها نیز مجبورند با عوارض قطع برق دست و پنجه نرم کنند.

با اینهمه نزدیک شدن به تابستان و گرم‌تر شدن هوا سبب افزایش محدودیت‌های قطع برق شده است. در همین رابطه اکبر حسن‌بکلو مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان تهران اعلام کرده واحدهای تجاری بزرگ و مراکز خرید در ساعات بین ۱۲ تا ۱۶ یا ۱۳ تا ۱۶ تعطیل شوند و آنهایی که الزام به فعالیت به هر دلیل دارند، از مولدهای خود استفاده کنند.

او گفته است: «۲۲ اکیپ گشت شبانه، موضوع جلوه‌های بدمصرفی را در سطح استان تهران بررسی می‌کنند و در نظارت‌های صورت گرفته، با این قبیل واحدها برخورد می‌شود.»

فتح‌الله توسلی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عوارض قطع برق گفته است: «با قطعی برق فعالیت نانوایی‌ها و بیمارستان‌ها هم متوقف می‌شود. سالی ۴۰ میلیارد دلار اتلاف و هدررفت انرژی که یک رقم عجیب و فاجعه است.»

محمدرضا صباغیان نماینده مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به نارضایتی عمومی مردم درباره قطع مکرر برق هشدار داده و گفته «نارضایتی برق دارد مثل بهمن می‌شود.»

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «درباره قطع‌های برق به آقای پزشکیان هشدار می‌دهم» گفته خسارت و زیان و خسران ناشی از قطع‌ برق برای کشور از تحریم بیشتر است و «زندگی کشاورزان به‌ خاطر قطعی برق در حال به فنا رفتن است.»

صدیف بدری عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز به خبرگزاری «ایلنا» گفته «منازل می‌توانند پنل‌های خورشیدی را روی سقف‌های خود نصب کنند و از این طریق به تأمین برق مورد نیاز خود و کشور کمک کنند.»

او به بحران کمبود انرژی در ایران اشاره و تأکید کرد برنامه‌ریزی‌های لازم برای تأمین انرژی و پاسخگویی به نیاز سالانه کشور انجام نشده است.

محمدرضا احمدی‌سنگر نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی هم از تعطیلی شهرک‌های صنعتی خبر داده و گفته «کمبود برق در ماه‌های اخیر موجب تعطیلی بسیاری از شهرک‌های صنعتی شده است» و «با توجه به اینکه شعار سال سرمایه‌گذاری برای تولید است، لازم است در جهت فعال‌سازی و رفع مشکلات شهرک‌های صنعتی اقدامات ویژه‌ای انجام شود.»

وبسایت «تجارت‌نیوز» دیروز جمعه ۱۶ خردادماه گزارش داد شروع زودهنگام قطع مکرر برق از فصل بهار، مشکلات گسترده‌ای برای مردم و صنایع مختلف به وجود آورده است. این گزارش تأکید کرده که یکی از گروه‌هایی که در روزهای اخیر زیان سنگینی متحمل شده‌اند، نانوایان هستند که قطع ناگهانی برق باعث فاسد شدن خمیرها و وارد آمدن خسارات مالی جدی به آنها شده است.

در هفته‌های گذشته ده‌ها ویدئو از نانوایانی که خمیرهای خراب شده را در نانوایی‌هایشان نشان می‌دهند و به خسارت روزانه به علت قطع برق اعتراض دارند منتشر شده است.

قطع برق بخش خانگی به اشکال مختلفی برای مردم مشکل‌ساز شده و روند زندگی مردم را مختلف یا خسارت‌های مختلف مالی برای آنها ایجاد کرده است. یکی از این خسارت‌ها خراب شدن و سوختن لوازم برقی در منازل به علت قطع و وصل مکرر برق است.

در حالی که مقامات دولتی ادعای کمبود ۱۵ هزار مگاواتی برق را مطرح می‌کنند فرزین سوادکوهی کارشناس انرژی این رقم را «خوشبینانه» خوانده است: «۱۵ هزار مگاواتی کمبود برق اتفاقا بسیار خوشبینانه است، چرا که تخمین زده می شود وضعیت بسیار بدتر هم باشد. در واقع برخی از تخمین‌ها به دو برابر این عدد دلالت دارند. اما به هر حال، بطور معمول می‌توان پایه کسری برق کشور را از عدد ۲۰ هزار مگاوات آغاز کرد.»

این کارشناس انرژی گفته «با توجه به این که سیستم‌های برقی ما اساسا سیستم‌هایی به روز نیست و در حوزه های مختلف از بخش خانگی تا صنعت و سیستم‌های سرمایشی، کارخانجات و حتی سیستم انتقال برق کشور، هدررفت شدیدی داریم، باید بپذیریم که اعداد بزرگ کمبود برق، می‌تواند به واقعیت نزدیک باشد.»

فرزین سوادکوهی افزوده «حقیقت این است که سال به سال در حوزه برق، دچار مشکلات بزرگتر و بیشتری خواهیم شد. وقتی هیچ تغییری در رویکردها و نظام تصمیم‌گیری بخش انرژی کشور ایجاد نمی‌شود، طبیعی است که مشکلات نیز روز به روز بزرگتر می‌شود.»

فرزین سوادکوهی با اشاره به اینکه زیرساخت‌های انرژی تجدیدپذیری که پیش از انقلاب وجود داشته توسعه نیافته گفته «اکنون که وضعیت بحرانی شده تازه به فکر افتاده‌ایم که باید انرژی تجدید پذیر کشور را توسعه دهیم. با توجه به اتفاقاتی که اخیرا در بندر شهید رجایی رخ داد، حتی وارد کردن قطعات مورد نیاز احداث نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر نیز با اختلال مواجه شد و تا این تجهیزات ترخیص شده و به دست پیمانکاران برسد، زمان لازم است و بعید است رئیس جمهور نیز بتواند سه هزار مگاواتی را که وعده داده محقق کند.»

او همچنین گفته «وقتی کمبود برق داریم، طبیعی است که اقشار متعددی در کشور متحمل خسارت می‌شوند و چه بسا، قیمت تمام شده محصولات تولیدی بالاتر رفته و حتی دچار کمبود برخی اقلام تولیدی شویم. در حوزه پتروشیمی و پالایشگاهی نیز دچار مشکلاتی عدیده می‌شویم. با این وضعیت نمی‌توانیم به مردم دروغ بگوییم و اعلام نکنیم که در صورت ادامه این مسیر، آینده تیره و تار می‌شود.»

فرزین سوادکوهی همچنین گفته «من معتقدم اگر از هم اکنون شروع کنیم و سعی کنیم انرژی‌های تجدیدپذیر را تقویت کنیم یا برای مشکل برق چاره‌اندیشی کنیم حداقل به یک دهه زمان برای بازدهی پر اثر نیاز داریم. هر چند می‌توان از روش‌های زودبازده نیز در ابعاد کم استفاده کرد. انرژی‌های تجدیدپذیر محدودیت‌هایی دارند و در نتیجه باید بدانیم که حتی اگر امروز نیز قصد توسعه این حوزه را داشته باشیم حداقل نزدیک به ۲ میلیارد دلار سرمایه لازم داریم.»

او معتقد است دولت برای تصمیم‌گیری بسیار دیر کرده و باید دست از حضور در چرخه تولید، قیمتگذاری و فروش بردارد؛ «دولت باید انحصار حوزه انرژی را کاهش داده و هر چه سریعتر به سوی توسعه زیرساخت‌ها حرکت کند. تا زمانی که در دایره باطل بگردیم، شرایط همین است و دایره نیز روز به روز بسته‌تر می شود.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *