انجمن رؤسای دانشگاههای آلمان،* روز سه شنبه ۵ مارس/ ١۴ اسفند خواستار آزادی فوری “دکتر احمدرضا جلالی” شد و اعلام کرد که دانشگاههای آلمان در هماهنگی با شمار دیگری از نهادهای آموزش عالی در جهان شرط «ادامۀ همکاری با دانشگاههای ایران را احترام این کشور به حقوق بشر و آزادیهای آکادمیک میداند». رئیس این انجمن در نامهای به آیتالله خامنهای نگرانیهای خود را اعلام، انتظار خود را ابراز و شرط ادامۀ همکاری با دانشگاههای ایران را به او یادآوری کرد. هشدار دانشگاههای آلمان به ایران، در پی قطع همکاریهای دانشگاه “لووَن” بلژیک با دانشگاه تهران و محدود ساختن همکاریهای دیگر دانشگاههای این کشور با ایران پیام آشکاری برای مقامات آموزش عالی و مسئولان امنیتی جمهوری اسلامی محسوب میشود.
رئیس انجمن رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی آلمان، پروفسور “پیتر آندره آلت”*، امروز سهشنبه ۵ مارس، در نامۀ خود به آیتالله خامنهای، پس از درخواست آزادی فوری دکتر “احمدرضا جلالی”، تأکید میکند که «همکاریهای آموزشی و علمی بینالمللی تنها در چهارچوب احترام به معیارهای شناخته شده آزادی آموزش و حقوق بشر ممکن است» و هشدار میدهد که عدم توجه به این اصل اساسی «ادامۀ همکاری میان ایران و آلمان را در این زمینه دشوار بلکه ناممکن میسازد».
رادیو فرانسه:
پروفسور آلت در نامۀ خود یادآوری میکند که «انجمن دانشگاههای آلمان شبکهای متشکل از ٢۶٨ نهاد و مؤسسۀ آموزش عالی آلمان و از جمله بزرگترین دانشگاههای این کشور است و در حال حاضر ٧٧ توافق همکاری آموزشی و تحقیقاتی با ایران در دست اجرا دارد». وی ابراز علاقه میکند که این همکاریها ادامه یابد و تلویحاً هشدار میدهد که عدم احترام به آنچه گفته شد پیگیری طرحهای مشترک را به مخاطره میاندازد.پروفسور آلت، در نامۀ خود به وضعیت جسمانی نامطلوب دکتر “احمدرضا جلالی” اشاره کرده و خواستار رسیدگیهای درمانی فوری در این زمینه شده است.
انجمن رؤسای دانشگاههای آلمان، در بیانیۀ خود اعلام کرد که آزادی دکتر احمدرضا جلالی، خواست روشن این انجمن و طرفین بینالمللی آن، متشکل از شمار بسیاری دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در جهان است. این انجمن تأکید کرد که از فراخوان “شبکۀ دانش پژوهان در خطر”* حمایت میکند.
این شبکه در فراخوان خود با یادآوری چگونگی دستگیری، اتهامات واردشده و وضعیت جسمانی احمدرضا جلالی و خودداری مقامات از بستری کردن وی در یک درمانگاه مناسب با نیازهای درمانی او، خواستار آزادی فوری وی شده است.
انتشار بیانیۀ انجمن رؤسای دانشگاههای آلمان و نامۀ رئیس این انجمن به رهبر جمهوری اسلامی ایران، یک روز پس از اعلام قطع همکاریهای دانشگاه “لووَن” بلژیک با دانشگاه تهران و نیز محدود کردن همکاریهای دیگر دانشگاههای این کشور با ایران صورت میگیرد.
روز گذشته، دوشنبه ۴ مارس/ ١٣ اسفند، اعلام شد که دانشگاه کاتولیک “لووَن” همکاری خود با دانشگاه تهران را قطع کرده و دیگر دانشگاههای بلژیک مناسبات خود با نهادهای آموزش عالی در ایران را محدود ساختهاند. این اقدام برای اعتراض به بازداشت یک استاد دو تابعیتی ایرانی-بلژیکی در ایران صورت گرفته است.
“محمود نیلی احمدآبادی” رئیس دانشگاه تهران، دیروز با اعلام این خبر، از تأثیرات «مسائل سیاسی بر روابط دوجانبۀ همکاریهای علمی» ابراز تأسف کرد.
محمود نیلی احمدآبادی به نام استاد بازداشتشده در ایران و نیز تاریخ دستگیری او اشارهای نکرد و بنابراین معلوم نیست که آیا دستگیری تازهای در این کشور صورت گرفته و یا تصمیم به قطع همکاریهای دانشگاهی با ایران در پی ناامید شدن از هر گونه تحولی در روند پروندۀ “احمدرضا جلالی” پزشک متخصص امدادهای اضطراری، اتخاذ شده است.
احمدرضا جلالی، از سه سال پیش در ایران در حبس بسر میبرد و وضعیت جسمانی وی بر اساس آگاهیهای موجود نگران کننده است.
دانشگاه “لووَن”* برای پشتیبانی از استادِ همکار این دانشگاه و اعلام ناخرسندی خود از بازداشت وی در ایران، «دورههای مشترک آموزشی» با دانشگاه تهران را لغو کرده است. این استاد ایرانی- بلژیکی، بگفتۀ قائممقام وزیر علوم جمهوری اسلامی ایران در امور بینالملل “حسین سالار آملی”، به سبب «مسائل امنیتی در ایران دستگیر شده» است.
قائم مقام وزیر علوم با تائید «قطع همکاریهای علمی دانشگاه لووَن با دانشگاه تهران، در گفتگو با خبرگزاری “مهر” گفت «با مابقی دانشگاههای بلژیک مشکلی نداریم و کارهای تحقیقاتی مشترک انجام میشود».
رئیس دانشگاه تهران با این حال گفت که ارتباطات با دیگر دانشگاههای بلژیک «محدود» است و «این تعامل به دلیل مسائل سیاسی، در سطحی که مورد انتظار ما بود، محقق نشده است».
قائم مقام وزیر علوم، بیآنکه به نام استاد ایرانی بلژیکی بازداشتشده در ایران اشاره کند، گفت «دانشگاه تهران در این خصوص درخواست خود را اعلام کرده و همکاران در قوۀ قضائیه پیگیر این موضوع هستند و اگر [وی] استحقاق آن را داشته باشد مورد تخفیف قرار میگیرد تا ارتباط علمی دانشگاه تهران آسیب نبیند».
در همین حال، سازمان عفو بینالملل، روز دوشنبه ۴ مارس، در استکهلم نامهای را منتشر ساخت که در آن ٢٠٠ هزار نفر و از جمله شمار بسیاری از استادان و پژوهشگران بینالمللی خواستار آزادی فوری احمدرضا جلالی شدهاند.
“مایا آبرگ”*، کارشناس عفو بینالملل در استکهلم که پروندۀ احمدرضا جلالی را از آغاز دنبال کرده است میگوید «سبب دستگیری وی اینست که او خواست سرویسهای اطلاعاتی ایران را مبنی بر جاسوسی برای آنان نپذیرفته است». به گفتۀ او «سرویسهای اطلاعاتی ایران در سال ٢٠١۴ از احمدرضا جلالی خواسته بودند با آنها همکاری کند. رد این تقاضا آنها را به انتقام جوئی کشانده است».
یکی از همکاران “احمد رضا جلالی” در دانشگاه “پیه مونته” ایتالیا، در پی دستگیری و آگاهی بر اتهامات وارد شده بر او گفت در یکی از سمینارها و دورههای کارآموزی تشکیل شده در این دانشگاه پزشکان مختلفی از کشورهای گوناگون و از جمله از کشورهای عربی و مسلمان و نیز دو پزشک اسرائیلی شرکت داشتهاند. بگفتۀ مقامات آگاه، سرویسهای اطلاعاتی ایران از او خواستهاند که وی با استفاده از این آشنائی به جاسوسی برای آنها بپردازد، اما وی این خواست را رد کرده است.
دکتر “احمدرضا جلالی”، پیش از دستگیری در ایران، در مرکز پزشکی “کارولینسکا” در استُکهلم بکار اشتغال داشت و در دانشگاه هلندی زبان بروکسل نیز تدریس میکرد و در زمینۀ تخصص خود، مدیریت امدادهای اضطراری، با دانشگاهای دیگری در بلژیک و ایتالیا همکاری داشت. او در آوریل ٢٠١۶ در سفر به ایران دستگیر شد و در اکتبر ٢٠١٧ به اتهام «جاسوسی برای یک کشور بیگانه» به اعدام محکوم گردید. وی همواره اتهامات واردشده را رد کرده و پروندۀ خود را خالی از هر گونه مدرکی دال بر این اتهام دانسته است.
احمدرضا جلالی در دفاعیات خود که در دورۀ زندان نوشته، اتهام جاسوسی را بکلی رد کرده و با تأکید بر اینکه هرگز برای هیچ کشوری جاسوسی نکرده است، گمان میکند که به سبب خودداری از پذیرش جاسوسی برای سرویسهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران این اتهام را بر او وارد کردهاند.
وی در ژانویۀ ٢٠١٨ در نامهای به صادق لاریجانی، رئیس قوۀ قضائیۀ جمهوری اسلامی ایران، هر گونه تماس و همکاری با “موساد” را رد کرد و نوشت «هیچگاه در مراحل مختلف تشکیل پرونده و در جریان محاکمه کوچکترین سندی دال بر این امر ارائه نشده است».
سازمانهای بینالمللی دفاع از حقوق بشر و نیز کارشناسان حقوقی سازمان ملل در گذشته شیوۀ رسیدگی به اتهامات وارد شده به وی را دارای ایرادات بسیاری ارزیابی کرده و محاکمۀ او را به سبب ارتکاب تخلفات فراوان در روند تشکیل پرونده، غیرعادلانه توصیف کردهاند.
- Hochschulrektorenkonferenz (HRK(
- Peter-André Alt
- Scholars at Risk
- Université de Louvain
- Maja Åberg