نفسهایشان به شماره افتاده است. گرچه هنوز سبز هستند و زیبا اما برای کاهش مساحتشان نیازی به نگاه کردن به اعداد و ارقام ندارید. کافی است پای حرفهای محلیها بنشینید تا به شما بگویند که در زمان پدرانشان جنگلهای «هیرکانی» یا شمال کشور چه قدر شادابتر و وسیعتر از امروز بودهاند: «سالهای نه چندان دور وقتی به کوهها نگاه میکردی، تا چشم کار میکرد درخت بود و درخت. حالا وقتی نگاه میکنی، چیزی جز ویلاهای آسمانخراش، آن هم در جاهایی که اصلا نمیدانیم چهطور آب و برق به آن کشیدهاند، ساخته شده است. جنگلهای شمال پیش چشمانمان دارند از بین میروند و هیچکس هم جوابگو نیست.»
این معضل اما تنها مختص به جنگلهای هیرکانی نیست، مساحت ریههای تنفسی ایران رو به کاهش گذاشته است. خبرگزاری «ایسنا» در سال ۱۳۹۷ در گزارشی اعلام کرد: «طبق اولین برآوردها، مساحت جنگلهای ایران در سال ۱۳۲۱ خورشیدی توسط “کریم ساعی” (موسس رشته جنگلداری و پایهگذار سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری) ۱۹. ۵ میلیون هکتار اعلام شد. با این وجود، طی پنج دهه گذشته سطح جنگلهای کشور از حدود ۱۸ میلیون هکتار به ۱۲. ۴ میلیون هکتار و سطح جنگلهای شمال کشور نیز از حدود ۳. ۴ میلیون هکتار به ۱. ۸ میلیون هکتار کاهش یافته است.»
آرزو میرزاخانی/ ایران وایر:
این کاهش قابل ملاحظه است. پیشتر نیز در سال ۱۳۹۳، خبرگزاریهای داخلی همچون «ایرنا» نسبت به این اتفاق هشدار داده بودند. همین هشدارها سبب شدند در همان سال رهبر جمهوری اسلامی در نشستی که با خبرنگاران و فعالان محیط زیست داشت، بر ضرورت مقابله با زمینخواری و جنگلخواری در کشور تاکید کند.
با گذشت پنج سال از این جلسه اما ۲۸ فروردین ماه امسال «خلیل آقایی»، رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور فرمانی را صادر کرد که به صراحت مقابله با زمینخواری و جنگلخواری را منع میکند و اجازه میدهد تا متخلفان با خونسردی و بدون مزاحمت، آزادانه به چپاول سرمایههای ملی ایران ادامه دهند.
او خطاب به مدیر منابع طبیعی شهرستان جهرم که پروندههای قضایی زمینخواری بسیاری را در بخش «سیمکان» به جریان انداخته بود، گفت: «آقای بوستانی، آقای عرب شیبانی، آقای ابراهیمی! به مسوولیت بنده حقیر، هرچه تا حالا شکایت شده، تو هر مرحلهای هست، شما پیگیری قضایی نمیکنید. شما میگید نمیتونم؟ پس خودت مشکل داری. اگر نمیتونی، از فردا اینجا نباش. یه کسی دیگه اینجا باشه. ما برای کسی نامه فدایت شوم ننوشتهایم. دَر ادارهام را تخته کنند هم باز من سیاستهای خودم را اجرا میکنم.»
شبکههای استانی و سمنهای محیط زیست و منابع طبیعی کشور در واکنش به این دستور، در نامهای سرگشاده به «محمود حجتی»، وزیر جهاد کشاورزی نوشتند: «اظهارات مورخ ۲۸ فروردین ۹۸ رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در جمع برخی از مسوولان استان فارس و شهرستان جهرم که مدیران منابع طبیعی را از پیگیری پروندههای قضایی تصرفات غیرقانونی اراضی ملی منع کرده، منجر به اعتراض گسترده کارشناسان و نیز استعفای دو تن از مدیران منابع طبیعی شهرستان جهرم شده است.»
در این نامه اشاره شده است: «روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس تحت عنوان روشنگری و در واقع در دفاع از این دستور رییس سازمان جنگلها، جوابیهای منتشر کرده که دارای ایرادات حقوقی است؛ از جمله به استناد ماده ۵۵ “قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع” مصوب سال ۱۳۴۶ و اصلاحیههای بعدی و همچنین به استناد ماده ۶۹۰ “قانون مجازات اسلامی” و نیز به استناد ماده ۱۷ “آییننامه اصلاحی آییننامه اجرایی قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی” مصوب سال ۱۳۹۰، قانونگذار به صراحت اعلام کرده که هر زمان تصرف اراضی ملی مشاهده شد، مأمورین منابع طبیعی مکلفند از طریق دستگاه قضایی پیگیری حقوقی به عمل آورده و نسبت به رفع تصرف و خلع ید اقدام کنند.»
در ادامه این نامه آمده است: «ماده ۲۱ “آییننامه اجرایی قانون ملی شدن جنگلها” به صراحت میگوید که دادگاهها موظفند تخلفات ناشی از عدم رعایت قانون و مقررات مربوط به جنگل و مرتع را خارج از نوبت رسیدگی و نسبت به آن تعیین تکلیف و نتیجه را به سازمان جنگلبانی اعلام نمایند. در واقع، در این ماده قانونی به اهمیت پیگیری قضایی در خصوص تخلفات منابع طبیعی تاکید شده است.»
امضا کنندگان این نامه گفتهاند: «با توجه به مصادیق قانونی فوق، اظهارات ریاست محترم سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مصداق بارز تشویق به زمینخواری و عدم برخورد با متخلفان بوده و بیم آن میرود چنانچه جلوی این مدیریت سلیقهای گرفته نشود، هجوم فرصتطلبان برای تخریب منابع طبیعی و تصرف عدوانی اراضی ملی شدت پیدا کند. حتی با این فرض که رویکرد جدید سازمان به سمت رفع تعارض و رفع تداخلات اراضی تعریف و طراحی شده باشد، ایجاد ظن جواز تخلف از قوانین و وظایف ذاتی موجود، موجب شکست مطلق این رویکرد و سبب بروز تخلفات گستردهتر خواهد شد.»
با وجود اعتراضات گسترده اما رییس سازمان جنگلها همچنان در همان کسوت نشسته است. «جلیل آقایی» نیز بر خلاف دستور مستقیم رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر مقابله با زمینخواری و جنگلخواری سخن گفته است و سخنان او در اخبار برنامه «۲۰:۳۰» صداوسیما که به پروندهسازی امنیتی شهرت دارد، پخش شدهاند. اما براساس گفتههای جنگلبانها به «ایرانوایر»، او نه دستگیر شده و نه حتی اخطاری دریافت کرده است.
یک جنگلبان در این باره به «ایرانوایر» میگوید: «داستان حمایت از جنگلخواران و زمینخواران از یک سال پیش آغاز شد؛ زمانی که اختلافات بین “خداکرم جلالی” رییس وقت سازمان جنگلها و “محمود حجتی” وزیر جهاد کشاورزی بعد از استقرار دولت حسن روحانی شدت گرفت و در نهایت به استعفای جلالی منجر شد.»
«ایران آنلاین» در تاریخ ۱۲ آذر سال ۱۳۹۶ درباره دلیل این اختلاف نوشت: «با گذشت کمتر از دوماه از تلاش وزیر جهاد کشاورزی برای جداسازی بخش بیابان و آبخیزداری از ساختار سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری که اعتراض بسیاری از متخصصان کشور را برانگیخت، حالا شنیدهها حاکی از آن هستند که خداکرم جلالی، رییس فعلی سازمان جنگلها و مراتع کشور که یک ماه قبل با طرح واگذاری اراضی ملی برای توسعه کشاورزی مخالفت کرده بود، به زودی قرار است جای خود را به خلیل آقایی، معاون سابق وزیر جهاد کشاورزی دهد.»
خلیل آقایی، نمایندهٔ دورهٔ ششم مجلس شورای اسلامی، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس در دولت یازدهم بوده و معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در دولت دوازدهم است. او تحصیلات خود را در رشته مهندسی کشاورزی، گرایش آبیاری در مقطع لیسانس به پایان رسانده است؛ رشتهای که ارتباطی با منابع طبیعی ندارد.
در همان زمان بیش از ۵۰ استاد دانشگاه نامهای در مخالفت با انتصاب خلیل آقایی به امضا رساندند. ایران آنلاین متن این نامه را اینچنین منتشر کرد: «سالها است متخصصان منابع طبیعی ایران بیان میکنند که مدیریت سازمان جنگلها به دلیل ماهیت متفاوت آن از کشاورزی، باید مستقل شده و منابع طبیعی از تسلط تفکر کشاورزی رها شود. در این راستا، سال گذشته نیز ۱۱۰ تن از اساتید دانشکدههای منابع طبیعی دانشگاههای سراسر کشور در نامههایی سرگشاده به رؤسای قوای مجریه و مقننه، تشکیل وزارت منابع طبیعی و محیطزیست را درخواست کردند. اما اکنون متأسفانه منابع موثق در وزارت جهاد کشاورزی روایت میکنند که مقام عالی وزارت قصد دارد جناب آقای خلیل آقایی که فاقد هرگونه تخصص و تجربهای در حوزه منابع طبیعی است را بر صدر سازمان جنگلها بنشاند.»
در بخش دیگری از این نامه آمده بود: «طبق بررسیهای به عمل آمده، ایشان در جایگاه معاونت پارلمانی وزارت جهاد کشاورزی، اواخر دوره مجلس نهم با همکاری برخی نمایندگان مجلس وقت، قصد تصویب طرح مخرب “حفظ کاربری اراضی کشاورزی” را داشته است! این طرح که توسط ۱۴۲ استاد دانشگاه در نامهای سرگشاده خطاب به ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، طرح توسعه زمینخواری در کشور نامیده شد، در نهایت با حمایت مقام معظم رهبری و هوشیاری اصحاب رسانه و متخصصان به بایگانی سپرده شد.»
در انتهای این نامه آمده است: «یقیناً انتخاب هر فرد فاقد تخصص و تجربه مرتبط با مدیریت منابع طبیعی، با مخالفت قاطع امضاکنندگان و بدنه کارشناسی مواجه بوده و باعث افزایش مشکلات این سازمان حساس و حوزه مربوطه خواهد شد. لذا باتوجه به چالشهای جدی محیطزیست و منابع طبیعی کشور و سیر قهقرایی خاک، آب و تنوع زیستی که کیان میهن را مورد تهدید قرار داده و با عنایت به شعار دلگرم کننده محیطزیستی دولت محترم، فردی متخصص، آشنا و کار آزموده با این سازمان مهم را در نظر بگیرید.»
با این وجود، سه روز بعد آقایی به دستور محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی، رییس سازمان جنگلها شد.
یک جنگلبان به «ایرانوایر» میگوید نخستین اقدام آقایی، ایجاد تغییراتی در شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری کشور، یعنی جایی که تصمیمات بسیار مهمی در این زمینه گرفته میشود و مغز متفکر و هسته اصلی سازمان جنگلها بود: «عالیترین مجموعه علمی که مصوبات سازمان جنگلها در آن انجام میشود، با تصمیمات آقایی، خالی از کارشناسان پیشکسوت شد و او با جایگزین کردن افراد نزدیک به خود، این شورا را عملا به مجری منویات خودش تبدیل کردو»
مدتی بعد آقایی به فردی با هدف مستقیم اجرای دستورات شخص محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی تبدیل شد: «تا جایی که او تصمیم به اجرای دستورالعمل وزیر مبنی بر کشت گونههای مثمر در اراضی شیبدار گرفت؛ اقدامی که سالها پیش هم وزیر جهاد کشاورزی قصد انجام آن را داشت اما مخالفتها سبب توقف طرح شد. زیرا کارشناسان بر این باورند که اراضی شیب دار اغلب در نواحی شمال و فلات مرکزی کشور واقع بوده و گونههای غالب گیاهی آنها از نوع مرتعی و جنگلی هستند. بنابراین، از نظر کارشناسی بایستی فقط گونههای بومی در آنها رشد و نمو کند.»
با اعتراضات گسترده سمنها و انجمنهای زیست محیطی و همچنین نارضایتی مردم از اقدامات محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی دو بار به استیضاح کشیده شد اما به گفته کارکنان سازمان جنگلها، در نهایت آقایی با دعوت از نمایندگان و لابی گری توانست وزیر را از استیضاح نجات دهد.
به باور یکی از کارکنان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، خلیل آقایی در حال حاضر آشکارا به «دلال» محمود حجتی در مجلس شورای اسلامی تبدیل شده و سخنان او در استان فارس نیز در همین راستا ایراد شده است. او در این باره به «ایرانوایر» میگوید: «خلیل آقایی، رییس سازمان جنگلها برای جلوگیری از استیضاح وزیر جهاد کشاورزی در مجلس هر کاری که بتواند، انجام خواهد داد. او اهمیتی به جنگلها نمیدهد. در همین راستا نیز وقتی رضایی، رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی او را به جهرم برد تا در حوزه انتخابیهاش کاری شاخص انجام دهد، آقایی هم از کارکنان خود خواست تا هیچ پرونده قضایی برای مقابله با زمین خواران تشکیل ندهند و به این ترتیب نظر یکی از نمایندگان را جلب کرد.»
به اعتقاد او، خلیل آقایی به راحتی جنگلهای ایران را در قبال عدم استیضاح وزیر جهاد کشاورزی فروخته است و به خاطر نفوذی که در همه جا، از قوه قضاییه تا دفتر رهبری دارد، هیچ برخوردی با او انجام نشده است. فعالان محیط زیست اما تمام اقدامات انجام شده از سوی وزیر کشاورزی و رییس سازمان جنگلها را یک فاجعه زیست محیطی میدانند.
یکی از آنها میگوید:«این فاجعه است. رییس سازمان جنگلها و مراتع کشور، یعنی سازمانی که مالکیت و تولیت ۸۰ درصد از خاک ایران را برعهده دارد و وظیفه اصلی آن مقابله با هرگونه زمین خواری و جنگل خواری است، به عدم تعقیب قضایی متخلفان زمینخوار تاکید کرده است. انگار مسوولان این سازمان این بار شمشیر نابودی را برای عرصههای طبیعی کشور از رو بستهاند .