محمد سرافراز، رئیس سابق سازمان صداوسیما، سازمان اطلاعات سپاه را متهم به کارشکنی در مبارزه با فساد کرده است.
گفتوگوی ۵۵ دقیقهای آقای سرافراز از طریق برنامه اینترنتی «اتاق شیشهای» پخش شده است. مجری این برنامه، «عبدالرضا داوری»، روزنامهنگار و فعال سیاسی نزدیک به محمود احمدینژاد است.
جریان احمدینژاد در دو سال گذشته انتقادات متعددی علیه سازمان اطلاعات سپاه مطرح کردهاند. حضور داوری در این گفتوگو نیز ادامه تلاشهای این طیف علیه سازمان اطلاعات سپاه به ویژه حسین طائب، رئیس این سازمان است.
رادیو فردا/ رضا حقیقتنژاد
در این گفتوگو، شهرزاد میرقلیخان، «بازرس ویژه» صداوسیما در دوره سرافراز نیز به صورت تلفنی از عمان حضور داشت.
سرافراز در این گفتوگو به چهار پروژه فنی-اقتصادی مهم اشاره میکند که قصد تغییر یا اصلاح آنها را داشته است: پروژه دیتا سنتر که ۵۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده بود، پروژه IPTV که ۹ میلیون دلار برای آن خرج شده بود، پیامرسان سروش و مزایدههای صداوسیما به ارزش ۱۶۵۰میلیارد تومان.
نقطه عطف این پروژهها اما مزایدههای صداوسیما بوده است. بر اساس روایت محمد سرافراز، حسین طائب رئیس سازمان اطلاعات سپاه، و جمالالدین آبرومند معاون وقت هماهنگی سپاه، قصد مشارکت در مزایدههای صداوسیما داشتهاند و مسعود مهردادی هم به نمایندگی از این افراد در جلسات مرتبط با مزایدهها شرکت کرده است.
در جریان این مزایدهها که زمستان ۱۳۹۴ برگزار شد، بانک توسعه تعاون، وابسته به وزارت کار برنده شد ولی به با دخالت سازمان اطلاعات سپاه و دستور علی ربیعی وزیر پیشین کار، بانک توسعه تعاون انصراف میدهد و مزایده شکست میخورد. سرافراز میگوید ربیعی، «دوست و همکار طائب» است و در جریان برخورد با او، وزارت اطلاعات دولت روحانی نیز با سازمان اطلاعات سپاه هماهنگ بوده است.
شهرزاد میرقلیخان و سرافراز علت فشار اطلاعات سپاه و مجبور کردن میرقلیخان به خروج از کشور در زمستان ۱۳۹۴ را همین پروژههای اقتصادی عنوان میکنند. میرقلیخان همچنین به نقش پنهان محمود سیف، همسر سابق خودش، در افزایش این فشارها نیز اشاره میکند.
طرح این نامها از یک منظر قابل اهمیت است.
اولین چهره مسعود مهردادی است. او تا سال ۱۳۹۷ به عنوان «جانشین اقتصادی» بنیاد تعاون سپاه، نقش اصلی در بسیاری از شرکتهای اقتصادی و قراردادهای این بنیاد بازی میکرد. او به همراه جمالالدین آبرومند، یک زوج اقتصادی را تشکیل داده بودند. جمالالدین آبرومند تا تیرماه ۱۳۹۷ به عنوان معاون هماهنگی سپاه فعالیت میکرد. او در عین حال، رئیس هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه بود و به همراه مسعود مهردادی که مغز متفکر فعالیتهای اقتصادی این سازمان بود، پروژهها را پیش میبرد.
خرداد ۱۳۹۳ وقتی قرارداد ۲۰ هزار میلیارد تومانی شهرداری تهران با بنیاد تعاون سپاه امضا شد، نام آبرومند و مهردادی نیز ذیل تفاهمنامه بین دو نهاد بود.
مسعود مهردادی همچنین سالها نماینده اصلی بنیاد تعاون سپاه در شرکت مخابرات ایران، بانک انصار و هولدینگ «یاس» بود. هولدینگ «یاس»، سازمان اصلی بنیاد تعاون سپاه در حوزه خدمات، واسطهگری و مسکن بود. مسعود مهردادی، عضو هیئت مدیره این هولدینگ بود.
به گفته عبدالله رمضانزاده، فعال سیاسی و سخنگوی دولت خاتمی، این هولدینگ درگیر یک پرونده فساد ۱۳۰۰۰ میلیارد تومانی بوده است. هولدینگ یاس بر اساس اسناد رسمی ثبت شرکتها، در بهمن ۱۳۹۶ منحل شده است. در همین ایام، خبرهای گستردهای درباره بازداشت مسعود مهردادی نیز منتشر شد.
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران ۱۵ تیرماه ۱۳۹۷ خبر داد که پرونده فساد بنیاد تعاون سپاه در ستاد کل نیروهای مسلح و دادسرای نظامی قوه قضاییه در حال بررسی است و پنج نفر در این زمینه بازداشت شدهاند. او به نام مسعود مهردادی اشاره نکرد ولی بررسی اسناد تغییرات شرکتهای وابسته به بنیاد تعاون سپاه نشان میدهد که در طول یکسال گذشته، مهردادی از این شرکتها کنار گذاشته شده است.
دومین چهره، جمالالدین آبرومند است که تیرماه ۱۳۹۷ به طور ناگهانی از معاونت هماهنگی سپاه برکنار شد و حسین سلامی که آن زمان جانشین فرمانده سپاه بود، با حفظ سمت، سرپرستی معاونت هماهنگی را نیز بر عهده گرفت. آبرومند پس از برکناری به عنوان «جانشین قرارگاه جنگ نرم» سپاه منصوب شد. این قرارگاه در حال حاضر تحت مسئولیت محمدعلی جعفری، فرمانده سابق سپاه اداره میشود. همزمان با برکناری آبرومند از معاونت هماهنگی سپاه، در شبکههای اجتماعی شایعاتی درباره نقش او در فساد منتشر شد.
نفر سوم اما محمود سیف است؛ همسر سابق شهرزاد میرقلیخان. این دو نفر سال ۲۰۰۷ به جرم تلاش برای خرید و انتقال غیرقانونی ۳۰۰۰ دوربین دید در شب، در اتریش بازداشت شدند. محمود سیف، همچنین شرکت «تجارت الماس مبین» را اداره میکرد که زیر مجموعه بنیاد تعاون سپاه بود. بر اساس اطلاعیه وزارت خزانهداری آمریکا که ۲۹ آبان ۱۳۹۶، منتشر شد، این شرکت در همکاری با سپاه، تجهیزات و لوازم لازم برای جعل اسکناس را از اروپا را تأمین کرده و در معاملات اسلحه نیز نقش داشته است. شرکت «تجارت الماس مبین» همچنین در راهاندازی یک شبکه جعل اسکناس برای تامین نیازهای مالی شورشیان حوثی در یمن نقش داشته است.
محمود سیف در داخل ایران با نام «محسن سجادینیا» فعالیت داشت و به همراه مسعود مهردادی، عضو هیئت مدیره بسیاری از شرکتهای وابسته به بنیاد تعاون سپاه بود. نام محسن سجادی نیز خرداد ۱۳۹۶ به عنوان یکی از افرادی مطرح شد که در جریان برخورد با فساد در سپاه بازداشت شد.
همزمان با انتشار این اخبار، بررسی آگهی رسمی ثبت شرکتها در تیرماه ۱۳۹۶ نیز نشان میداد که نام محسن سجادینیا نیز مانند مسعود مهردادی از هیات مدیره شرکتهای وابسته به بنیاد تعاون سپاه حذف شده است. گزارشهای تأییدنشدهای درباره خروج این افراد به ویژه مسعود مهردادی از کشور هم منتشر شده است.
در واقع، در این ماجرا با یک مثلث متهم به فساد مواجه هستیم: جمالالدین آبرومند، مسعود مهردادی و محمود سیف. آنطور که محمد سرافراز تشریح میکند، اعضای این شبکه زیر نظر حسین طائب، رئیس سازمان اطلاعات سپاه فعالیت میکردند.
این مثلث بر خلاف سالهای ۹۰ تا ۹۵ در وضعیت شکننده و ضعیفی به سر میبرند و تلاش میکنند خودشان را نجات دهند ولی مخالفان حسین طائب با درک همین وضعیت، در حال تلاش هستند با تمرکز بر این مثلث، فشارها برای تضعیف موقعیت رئیس سازمان اطلاعات سپاه را افزایش دهند.
شهرزاد میرقلیخان در این گفتوگو به کتابی اشاره میکند که درباره همه فعالیتهای محمود سیف است و هنوز منتشر نشده است. انتشار این کتاب میتواند گام بعدی این جنگ اطلاعاتی سابقهدار و پیچیده باشد.