وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تازهترین تلاش خود برای عادی نمایی شرایط ایران، در یک جلسه تهدیدآمیز از گروهی از خوانندهها و تهیهکنندههای موسیقی پاپ، سنتی و… خواسته است هرچه زودتر یک قطعه موسیقی جدید منتشر کنند. خوانندهها تهدید شدهاند در صورت امتناع از این دستور، ممنوعالخروج و ممنوعالمعامله میشوند.
حدود سه هفته پیش، «محمدمهدی اسماعیلی»، وزیر ارشاد دولت جمهوری اسلامی به هنرمندان التماس کرد کنسرت برگزار کنند: «از نظر ما هیچ محدودیتی برای آغاز فعالیتهای هنری نیست. من از عموم هنرمندان، به ویژه اهالی موسیقی خواهش میکنم فعالیتهایشان را آغاز کنند. ما در معاونت هنری همه پیشبینیها را انجام دادیم و از نظر دولت و وزارت فرهنگ هیچ مانعی برای برگزاری نیست. در حوزه موسیقی محدودیتی نداریم و دوستان ما در معاونت هنری و دفتر موسیقی آمادهاند.»
اکنون اما منابعی به «ایرانوایر» خبر دادهاند که در دو سه روز گذشته وزارت ارشاد با دعوت از خوانندههایی که تا پیش از اعتراضات و تعطیلی کنسرتها در ماههای محرم و صفر فعالیت داشته، آنها را تهدید کردهاند که حتما قطعهای منتشر کنند. در این جلسه تهیهکنندهها هم حضور داشتهاند.
سه روز پیش وزیر ارشاد مدعی شده بود: «وقفه (در فعالیتهای فرهنگی) با همکاری اهالی فرهنگ و هنر در حال برطرف شدن است.»
قرارگاه ثارالله وزارت ارشاد را مدیریت میکند؟
وزیر ارشاد پیش از این گفته بود: «نهادهای امنیتی به هیچوجه مشکلی ندارند، همه آنها، از جمله شاک و شعام (شورای امنیت کشور و شورای عالی امنیت ملی) مرتب از ما پیگیری میکنند تا فعالیتهای هنری به صورت عادی برگزار شوند و ما هم مشکلی نداریم.»
با این حال، اکنون خبر میرسد در جلسه وزارت ارشاد با خوانندهها و تهیهکنندههای موسیقی، علاوه بر حضور «محمود سالاری» معاون امور هنری و «محمد الهیاری» رییس دفتر موسیقی وزیر ارشاد، یکی از مسوولان فرهنگی قرارگاه «ثارالله» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز سخنران اصلی جلسه بوده است و مسوولان دفتر موسیقی گفتهاند در این زمینه کارهای نیستند و حتی تحت فشار هم قرار دارند.
قرارگاه ثارالله، قرارگاه امنیتی سپاه پاسداران با فرماندهی سردار «حسین نجات» در تهران است که تحت امر فرمانده کل سپاه فعالیت میکند و وظیفه آن، مدیریت امنیت پایتخت و شهرهای استان تهران تعریف شده است. این قرارگاه اصلیترین واحد امنیتی درون سپاه به شمار میرود. در دو دهه گذشته، مسوولیت اصلی کنترل اعتراضات در محدوده تهران بزرگ و سایر شهرهای استانهای تهران و البرز بر عهده این قرارگاه بوده است.
قرارگاه ثارالله در صورت بروز بحران، به تشخیص شورای عالی امنیت ملی، مسوولیت برقراری امنیت شهر تهران را عهدهدار است.
وزارت اطلاعات، فرماندهی انتظامی و تمامی وزارتخانههای دولت، همچنین یگانهای سپاه پاسداران و بسیج در تهران، در شرایط بحرانی تحت کنترل عملیاتی این قرارگاه قرار میگیرند.
گفته شده است در نشست وزارت ارشاد با خوانندهها، مسوولان وزارت ارشاد فقط حضوری منفعلانه داشتهاند. نماینده قرارگاه ثارالله در این نشست اهالی موسیقی را تهدید کردهاند در صورت منتشر نکردن قطعهای جدید، خوانندهها، تهیهکنندهها و آهنگسازان ممنوعالخروج و ممنوعالمعامله میشوند. حتی پس از اعتراض خوانندهها و نپذیرفتن این تهدید، به موزیسینها گفته شده است اگر زیر بار این دستور نروند، فعالیتهای موسیقی به طور کلی ممنوع میشوند.
جشنواره فجر، آبروی جمهوری اسلامی
به موازات نشست تهدیدآمیز وزارت ارشاد با خوانندهها و تهیهکنندههای موسیقی، این وزارتخانه تلاشهایی برای برگزاری کنسرت داشته است. حتی پیشنهادهایی به چند خواننده مورد غضب جمهوری اسلامی برای اجرای کنسرت داده شده است. تلاشها در وهله اول، برگزاری «جشنواره موسیقی فجر» است.
نکته اینجا است که گفته میشود کنسرتها احتمالا با میهمانهای دعوت شده برگزار میشوند و بلیتفروشی صوری خواهد بود؛ مشابه همان اتفاقی که جریان حضور زنان در استادیوم «آزادی» برای چند بازی ملی رقم خورد.
وزارت ارشاد در هفتههای گذشته درگیر تحریم جشنوارههای هنری فجر بوده است. روز گذشته، «محمود سالاری»، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «برخی در خارج از کشور کمر به تخریب و زمینگیر ساختن جشنوارههای فجر بستهاند و پس از این که موفق نشدند در کف خیابان کاری انجام دهند، به سراغ جشنوارههای فجر آمدهاند. نگاه ما این است که جشنواره فجر آبروی جمهوری اسلامی و میراث ارزندهای است که شهدا به دست ما سپردهاند.»
اسماعیلی، وزیر ارشاد در روزهای گذشته خودداری هنرمندان از فعالیت هنری را به گروههای فشار نسبت داده است: «برخی هنرمندان تا میخواهند کار کنند، یک لشکر مجازی فراهم شده میریزند در پیجشان و یا با تلفن آنها تماس میگیرند و شروع به دشنام و تخریب میکنند. اینها مانع فعالیت هنرمندان شده است. از هنرمندان اصیل کشور میخواهم مسایل را با مردم با شفافیت در میان بگذارند. گروههای فشاری که توسط شبکههای اجتماعی درست شدهاند، اجازه فعالیت عادیشان را نمیدهند.»
این درخواستهای وزیر ارشاد موجی از واکنشهای منفی هنرمندان را در پی داشت. «مانی حقیقی»، سینماگر خطاب به وزیر ارشاد گفت: «ما عزاداریم و در چهار گوشه این کشور داریم جسد عزیزانمان را خاک میکنیم، وقت نداریم برایت برقصیم.»
اسماعیلی همچنین سه روز پیش در حمایت از کنسرت خنده «حسن ریوندی» در کیش که با اعتراضات بسیاری همراه شده است، گفته بود: «آغوش ما در وزارت فرهنگ و ارشاد به روی هر فردی که میخواهد طبق قانون و در چارچوب قانون برای منافع مردم ایجاد شور و نشاط در جامعه فعالیت کند، باز است.»
پروانه معصومی