– سخنگوی قوه قضاییه: «در حال حاضر یک نفر از وزارت جهاد کشاورزی یک نفر از بانک مرکزی و سه نفر از کارمندان چای دبش در بازداشت بسر میبرند.»
– سخنگوی قوه قضاییه علت طولانی شدن روند رسیدگی را «عدم همکاری متهم ردیف اول در مرحله تحقیقات» عنوان و تأکید کرده «این موضوع مانع از ادامه تحقیقات نخواهد شد».
– گفته شده جواد ساداتینژاد که در رابطه با پرونده فساد دبش به سه سال زندان محکوم شده امروز سهشنبه ۳۰ امرداد ۱۴۰۳ برای گذراندن دوره حبس روانه زندان شد.
– آذرماه سال گذشته فساد سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری شرکت «گروه کشت و صنعت دبش» به عنوان یکی از بزرگترین فسادهای اقتصادی در تاریخ ایران خبری شد.
سخنگوی قوه قضاییه از صدور قرار تأمین و احضار ۶۵ تا ۷۰ نفر در رابطه با پرونده فساد چای دبش خبر داده و گفته علت طولانی شدن روند رسیدگی به این پرونده عدم همکاری اکبر رحیمی متهم ردیف اول در مرحله تحقیقات است.
اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری روز سهشنبه ۳۰ امرداد ۱۴۰۳ جزییات جدیدی از روند رسیدگی به پرونده فساد بزرگ چای «دبش» را مطرح کرد.
به گفته سخنگوی قوه قضاییه «تا کنون ۶۵ تا ۷۰ نفر احضار و برای آنها قرار تأمین صادر شده است. پرونده مدیران و کارمندان وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی، سازمان ملی استاندارد، گمرک، سازمان غذا و دارو و شبکه بانکی نیز در حال تکمیل است.»
سخنگوی قوه قضاییه افزوده «در حال حاضر یک نفر از وزارت جهاد کشاورزی یک نفر از بانک مرکزی و سه نفر از کارمندان چای دبش در بازداشت بسر میبرند.»
او افزوده «اکبر رحیمی متهم ردیف اول این پرونده، به اتهام اخلال در نظام اقتصادی، قاچاق ارز و کالا و رشوه و ارتشاء، به دلیل ناتوانی در تودیع وثیقه ۱۵۷ هزار میلیاردی همچنان در بازداشت است.»
اصغر رحیمی علت طولانی شدن روند رسیدگی را «عدم همکاری متهم ردیف اول در مرحله تحقیقات» عنوان و تأکید کرده «این موضوع مانع از ادامه تحقیقات نخواهد شد».
همزمان کانال خبری «صابرین نیوز» ادعا کرد که ساداتینژاد روانه زندان شد و نوشت: «امروز وزیر وقت وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم، جواد ساداتی نژاد روانه زندان شد تا دوره حبس ٣ ساله خود را بگذراند. ساداتی نژاد در پرونده فساد چای دبش محکوم شده است.»
خبر محکومیت جواد ساداتینژاد وزیر پیشین جهاد کشاورزی در دولت رئیسی اردیبهشت امسال توسط غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام شد.
محسنی اژهای توضیح داده که «در کل، در این پرونده برای ۸ نفر اعم از وزیر و معاون وزیر، حکم صادر شد که به تازگی با درخواست اعمال ماده ۴۷۷ از ناحیه محکومین مواجه شدهایم.»
بر اساس ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال ۱۳۹۲، در صورتی که رییس قوه قضاییه، رای قطعی صادر شده از هر یک از مراجع قضایی، را خلاف شرع تشخیص دهد، می تواند پرونده را جهت اعاده دادرسی کیفری به دیوان عالی کشور بفرستد تا به آن رسیدگی شود.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش به پرونده فساد «چای دبش» اشاره کرد و گفت: «در این پرونده عدد بزرگی بالغ بر سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار مطرح است و تا کنون ۴۵ نفر در این خصوص تفهیم اتهام شدهاند و از تعداد بیشتری نیز تحقیقات به عمل آمده است؛ همچنین در روز گذشته در رابطه با پرونده مزبور دو وزیر سابق احضار شدند.»
آذرماه سال گذشته فساد سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری شرکت «گروه کشت و صنعت دبش» به عنوان یکی از بزرگترین فسادهای اقتصادی در تاریخ ایران خبری و نام جواد ساداتینژاد وزیر برکنارشده جهاد کشاورزی دولت ابراهیم رئیسی نیز مطرح شد.
یک ماه بعد و در دیماه ۱۴۰۲ رئیس قوه قضاییه اعلام کرد که «برای وزیر پیشین کشاورزی و سایر افراد دخیل در پرونده، کیفرخواست صادر شد و تا کنون هشت جلسه دادگاه برگزار شده و قاضی پرونده به زودی انشای رأی را آغاز خواهد کرد».
قوه قضاییه جمهوری اسلامی توضیحات زیادی درباره جزییات پرونده فساد معروف به «نهادههای دامی» ارائه نکرده است اما بهمنماه گذشته وبسایت «رویداد ۲۴» گزارش داده بود که جواد ساداتینژاد «به همراه چندین مقام دیگر وزارت جهاد کشاورزی مرتکب فسادی به مبلغ هزار و ۱۷۱ میلیارد تومانی شدهاند.»
وبسایت «رویداد ۲۴» به نقل از منابع غیر رسمی اعلام کرده بود که «دلیل عزل ساداتینژاد از وزارتخانه کشاورزی پرونده چای دبش بوده، اما شواهد نشان میدهد این تنها پرونده فساد وزیر سابق کشاورزی دولت ابراهیم رئیسی نبوده و پرونده نهادههای دامی، قبل از پرونده چای دبش در مراجع قضایی در دست بررسی بوده است.»
همچنین آمده بود که «این افراد در پرونده فساد نهادههای دامی به چندین عنوان متهم شدهاند؛ از جمله «اخلال در نظام پولی یا ارزی کشور از طریق قاچاق عمده ارز»، «ضرب سکه قلب یا جعل اسکناس»، «وارد کردن یا توزیع عمده آنها اعم از داخلی و خارجی» و «معاونت در اخلال در نظام تولیدی و توزیعی نهادهای دامی کشور از طرق مختلف».
این گزارش افزوده بود که در پرونده فساد نهادههای دامی به جز ساداتینژاد، نامهای آشنایی، چون محسن کاظمینی سردار سپاه و قائم مقام سابق وزیر جهاد کشاورزی در قرارگاه امنیت غذایی، حسین دماوندی نژاد، معاون ساداتینژاد در امور تولیدات دامی، و اسماعیل قادریفر مدیر عامل سابق سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران هم دیده میشود. همه این افراد بعد از برکناری ساداتینژاد به طور ناگهان از سمت خود عزل شدهاند.
در بخشی از این گزارش تأکید شده بود که تاریخ تنظیم دادنامه این پرونده در شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی شهر تهران ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی مربوط به دیماه ۱۴۰۲ و بعد از افشای فساد چای دبش است، اما ظاهراً پرونده بیش از یک سال پیش در تیر ماه ۱۴۰۱ تشکیل شده است. دیماه ۱۴۰۲ همان تاریخی است که محسنی اژهای، رئیس دستگاه قضا از صدور کیفرخواست برای ساداتینژاد خبر داده بود.
فساد چای دبش به عنوان بزرگترین فساد علنی شده در جمهوری اسلامی حتی در انتخابات اخیر ریاست جمهوری نیز ابزار انتخاباتی شد.
محمدجواد ظریف در جریان تور انتخاباتی مسعود پزشکیان با حضور در گردهمایی شهر کاشان با فریادهای مکرر و حالتی غیرطبیعی پشت تریبون حاضر شد.
او وقتی با شعار شماری از حاضران که خطاب به او فریاد «دروغگو، دروغگو» و «هیهات منَ الذله» سر دادند روبرو شد، با فریادهای مکرر و چشمانی دریده از پشست تریبون چند بار فریاد زد «هیهات من الذله، هیهات من الچای دبش، هیهات من الچای دبش!»
او در ادمه گفت «یادتان نیست نا نماینده کاشان که روزگار من را در مجلس سیاه کرده بود، گند چای دبش را درآورد. ببینید همه اختلاسگران از آغاز تاریخ تا آخرش را بیاورید، به اندازه چای دبش نمیشود.»
این فریادهای «کی بود؟ کی بود؟ من نبودم!» در حالی سر داده شد که اسناد مربوط به فساد بزرگ «گروه کشت و صنعت دبش» با برند تجاری «چای دبش» با رقم ۳ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار معادل ۱۴۰ هزار میلیارد تومان از سال ۹۸ و در دولت حسن روحانی آغاز شده و در دولت ابراهیم رئیسی ادامه یافته است.